спречити право да дође и одлази

<Х1> Спречите право да дође и одлази: кршење људских права

<п> Право на долазак и одлазак је један од основних принципа људских права. Гарантовано савезним уставом, ово право осигурава да сви грађани имају слободу локоморије и могу се слободно кретати на националној територији.

<Х2> Значај права да дође и оде

<п> Право на долазак и одлази је од суштинског значаја за остваривање држављанства и гарантује друга основна права. Омогућује људима да се преселе на посао, студирају, траже медицинску помоћ, посећују чланове породице, између осталог свакодневних активности.

<п> Поред тога, право на доћи и ићи је такође повезано са слободом изражавања и састанка, јер омогућава људима да се слободно упознају и манифестују.

<Х3> Кршење права да дође и оде

Нажалост, у неким ситуацијама се може прекршити право на доћи и ићи. То се догађа када постоје ограничења која је наметнута држава или трећа лица која спречавају или ометају слободно кретање људи.

<п> Пример кршења права на долазак је када постоје блокаде јавних путева, што се догађа у манифестацијама или штрајковима. Ова ограничења могу нарушити расељење људи и утицати на вршење других права.

<п> Још један облик кршења права на доступ је наметање мера хапшења или произвољног притвора, без дорадног поступка закона. Када је неко илегално лишен слободе, њихово право да дође и пређе је.

<стронг> Важно је нагласити да је ограничење права на долазак и одлазак само легитимно када се појави у границама закона и у изузетним ситуацијама, као што су у случајевима јавне несреће или да се осигура сигурност становништва .

<Х2> Последице кршења права да дођу и иду

<п> Кршење права на доћи до неке негативне последице за друштво. Поред повреде основних принципа људских права, може да створи несигурност, страх и неповерење у институције.

<п> Када људи имају право да дођу и прекрше, осећају се умањене у својој слободи и могу постати рањивији на злостављање и кршење других права.

<О ол>
<ЛИ> Ограничење приступа основним услугама, као што су здравље и образовање;
<ЛИ> Оштећења економског и социјалног развоја;
<ЛИ> Ограничење слободе изражавања и састанка;
<ЛИ> Повећана социјална неједнакост;
<ЛИ> Слабљење демократије.

<Х2> Гарантује право да дође и иди

<П> Да гарантује право да дође и одлази, од суштинског је значаја да су јавне институције и друштво у целини посвећени поштовању људских права и промоцију једнакости и социјалне правде.

<п> Неопходно је да се закони испуне и да постоје ефикасни механизми за заштиту и промоцију основних права. Поред тога, важно је да становништво буде свестан својих права и знати како да захтева њихово испуњење.

<П> гарантујући право да дође и кренемо, доприносимо изградњи праведнијег, егалитарног и демократског друштва.

<п> <спан> Референце:

<О ол>
<ли> <а хреф = "хттпс: //ввв.планалто.гов.бр/ццивил_03/цонституицао/цонституицао.хтм "> Савезни устав
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.ун.орг/ен/ниверсал-децларатион-хуман-ригхтс/ "> Универзална декларација о људским правима
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.оас.орг/ен/цидх/мандато/басицос/портУгуес/ц.б.хтм "> Америчка конвенција о људским правима

<ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" Фреребордер = "0" Дозволи = "Акцелерометар; аутоматска опрема; цлипбоард-врита; / ифраме>