Тест стопала открива које болести

<Х1> Тест стопала открива које болести?

<п> Тест стопала, такође познат као неонатални скрининг, испит је у новорођенчади који се врши у новорођенчади да открије неке генетске и метаболичке болести. Овај испит је пресудан за осигурање здравља и здравог развоја беба.

<Х2> Које болести се открију тестом стопала?

<п> Тест стопала је у стању да открије различите болести, најчешће биће:

<О ол>
<ЛИ> фенилкетонурија;
<ЛИ> Конгенитални хипотиреоза;
<ЛИ> Цистична фиброза;
<ли> српско ћелијске анемије;
<ЛИ> Конгенитална зрно надбубрежне банке;
<ЛИ> недостатак биотинидазе;
<ли> болест српске ћелије;
<ЛИ> Галактосмија;
<ЛИ> између осталих.

<п> Ове болести су тешке и, ако се не дијагностицирају рано, може изазвати неповратну штету бебином здрављу. Стога је од суштинског значаја да се тест стопала изводи у раним данима живота новорођенчета.

<Х3> Како је тест стопала?

<п> Тест стопала се изводи кроз малу збирку крви бебине пете. Ова крв се смешта у филтер папир и шаље се на лабораторијску анализу. Испит је брз, безболан и нуди без ризика за бебу.

<п> Након прикупљања, крв се анализира да идентификује могуће промене нивоа супстанци који указују на присуство болести. Ако се открију било какве промене, од суштинског је значаја да се беба шаље стручњаку за обављање комплементарних испита и почетак лечења што је пре могуће.

<стронг> Значај пезинхо теста

<п> Тест стопала је од највеће важности јер омогућава рану дијагнозу болести које могу изазвати неповратну штету здрављу бебе. Са раном дијагнозом, могуће је покренути правилно лечење и осигурати здрав развој за дете.

<п> Важно је напоменути да је тест стопала право свих новорођенчади и треба да се бесплатно обавља у јединствени здравствени систем (СУС) у целом Бразилу. Стога, обавезно обавите овај кључни испит за здравље ваше бебе.

<П> Надам се да ће овај чланак разјаснити ваше сумње у тест стопала и важност његове реализације. Ако имате више питања или желите да знате више о томе, оставите коментар испод.

<П> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.сауде.гов.бр/сауде-де-а-з/триагем-неонатал "> Министарство здравља – неонатални сцреенинг
<ЛИ> <ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.сбп.цом.бр/еспециас/црианца-егура/тете-до-пезинхо/ "> Бразилски друштво педитрике-пезинхо тест