течност у утероу шта може бити

<Х1> Течност у материци: Шта то може бити?

<п> Када жена сазна да је трудна, једна од првих брига је здравље бебе и материце. Течност у материци је једно од питања која се могу појавити током трудноће и могу подићи сумњу и забринутост. У овом чланку ћемо разговарати о течности у материци и шта може бити.

<Х2> Шта је течност у материци?

<п> Течност у материци, позната и као амнионска течност, течност је која испуњава шупљину материце током трудноће. Производе се феталним мембранама и развојем фетуса. Амнионска течност има неколико функција, попут заштите бебе из спољних утицаја, одржавајући одговарајућу температуру и омогућавање развоја фетус органа и система.

<Х2> Који су узроци течности у материци?

<п> Течност у материци може имати неколико узрока, најчешће бића:

<О ол>
<ЛИ> Руптура Фетал Мембрана: Када се мембране око прекршила плода пре паузе пре почетка рада, може доћи до губитка амнионске течности.
<ЛИ> Олигоидрамниус: Ово је када постоји смањена количина амнионске течности у материци. То може бити узроковано бубрежним проблемима фетуса, урођених малформација или компликација у плаценти.
<ЛИ> Полидрамниум: То је када постоји превелика количина амнионске течности у материци. То може бити узроковано гестацијским дијабетесом, фетус малформацијама или компликацијама плаценте.

<Х2> Који су симптоми течности у материци?

<п> Симптоми течности у матерници могу се разликовати у зависности од износа присутности амнионске течности и узрока проблема. Неки од најчешћих симптома укључују:

<ул>
<ЛИ> Повећана количина трбуха;
<ЛИ> Потешкоће у дисању;
<ли> отицање у ногама и ногама;
<ЛИ> Абдоминална нелагодност;
<ЛИ> Смањени метни мерини.

<Х2> Како је урађена дијагноза и лечење?

<п> Дијагноза течности у материци врше се ултразвучни прегледи, који омогућавају процену количине присутности амнионске течности. Лечење ће зависити од узрока проблема и може укључивати одмор, лекове или чак резнични одељак у тешким случајевима.

<Х2> Закључак

<п> Течност у материци током трудноће може бити забринутост, али је важно запамтити да то није увек знак нечега озбиљно. Од суштинског је значаја да се консултујете са лекаром за прецизну дијагнозу и по потреби добијате правилно лечење. Праћење пренаталне неге је такође од суштинског значаја за осигурање здравља мајке и бебе.