У контексту ренесансе је тачно рећи то хуманизам

<Х1> Хуманизам у контексту ренесансе

<п> Ренесанса је била период велике културне, уметничке и интелектуалне трансформације која се догодила у Европи између четрнаестог и 16. века. Током овог периода, хуманизам је одиграо фундаменталну улогу у промени начина размишљања и валоризације људског бића као средиште знања и искуства.

<Х2> Шта је хуманизам?

<п> Хуманизам је тренутна мисао која се појавила током ренесансе и која је људско биће ставио као мерило све ствари. Хуманисти су веровали у способност људског бића да постигну знање и мудрост кроз разлог и искуство.

<Х3> Главне карактеристике хуманизма

<п> Хуманизам је имао своје главне карактеристике:

<О ол>
<ЛИ> Валоризација људског бића;
<ЛИ> Поверење у разум и искуство;
<ЛИ> Претражите знање и мудрост;
<ЛИ> Интересовање за уметност, књижевност и науке;
<ЛИ> Нагласак на образовању и интегралном формирању појединца.

<Х2> Хуманизам у ренесансима

<п> У контексту ренесансе, хуманизам је стекао снагу и утицао на све области знања. Хуманисти су желели да спасу вредности и идеале класичне антике, попут валоризације културе, образовања и знања.

<п> Ренесансни хуманизам се такође манифетовао у литератури, са валоризацијом вернакуларног језика и развојем нових облика писања, као што је Соннет. Велики писци попут Дантеа Алигхиери, Францесцо Петрарцх и Виллиам Схакеспеаре утицали су хуманизам.

<п> Поред тога, хуманизам је такође имао утицаја на ренесансну уметност, са реалном заступљеном људском телу и потрага за хармонијом и пропорцијом у делима уметника, као што су Леонардо да Винци, Мицхеланголо и Рафаел.

<Х2> Утицај хуманизма

Хуманизам је имао трајан утицај на западно друштво и културу. Уважавање људског бића и разлога допринело је развоју науке, филозофије и образовања. Хуманизам је такође утицао на начин на који видимо и разумемо свет до данас.

Укратко, хуманизам у контексту ренесансе била је тренутна мишљења која је вреднула људско биће, разлог и искуство као извори знања и мудрости. Његов утицај је продужио на неколико области, као што су литература, уметност и образовање, а његова наслеђе траје до данас.