У којој доби беба почиње да прича

<Х1> У којој доби беба почиње да прича?

<п> Једна од највећих радости за родитеље је да чује прве речи ваше бебе. Али да ли сте се икад запитали колико се то обично догодило? У овом чланку ћемо истражити развој говора у бебама и сазнати када обично почну да разговарају.

<Х2> Развој говора у бебама

<п> Развој говора је постепени процес који варира од бебе до бебе. Међутим, постоје неки уобичајени кораци који већина деце пређе пре него што почну да разговарају.

<Х3> 1. Балбуио

<п> У почетку бебе почињу да издају случајне звукове, као што су “Бабаб” или “дадада”. То је познато као брбљање и обично се јавља око 6 месеци старости. Барблица је начин да бебе истражују звукове и практикују мишиће потребне за говор.

<Х3> 2 Разумевање речи

<п> пре него што почну да разговарају, бебе обично показују разумевање речи. Они могу да одговоре на једноставне команде, попут “дајте збогом” или “узми играчку”. То се обично дешава око 9 месеци старости.

<Х3> 3. Прве речи

<п> Око 12 месеци старости, многе бебе почињу да говоре своје прве речи. Ове речи су често једноставне, као што су “мама”, “тата” или “вода”. Важно је запамтити да изговор можда није савршен у овој почетној фази.

<Х3> 4. Повећани речник

<п> од 18 месеци бебе почињу да додају више речи свом речнику. Они могу почети да комбинују речи да би формирали једноставне фразе попут “Желим млеко” или “даје лопту”. Речник се и даље брзо шири у наредним месецима.

<Х2> Фактори који утичу на развој говора

<п> Важно је запамтити да је свака беба јединствена и може доћи до ових корака у различито време. Поред тога, постоје неки фактори који могу утицати на развој говора у бебама:

<ул>
<ЛИ> <стронг> вербална стимулација: Разговарајући са бебом рано на рано може вам помоћи подстицање развоја говора.
<ЛИ> <стронг> језичко окружење: бебе изложене различитим језицима може потрајати више времена за почетак разговора док обрађују информације на разним језицима.
<ЛИ> <стронг> моторни развој: Развој мишића потребних за говор, попут оних у устима и језику, такође могу утицати и када беба почне да говори.

<Х2> Када тражите помоћ

<П> Иако свака беба има свој темпо развоја, важно је бити свјестан могућих кашњења говора. Ако ваша беба не баца или изговара једноставне речи до 12 месеци, препоручује се да се консултује са здравственим стручњаком, попут педијатра или говора терапеут.

<п> Запамтите да је свако дете јединствено и развија се у своје време. Важно је понудити стимулативно и љубавно окружење тако да беба може да истражује и развије своје говорне вештине.