У ническој перспективи слободна воља је грешка јер

<Х1> Из Ниетзсцхеан перспективе, слободна воља је грешка јер

<п> У филозофији Фриедрицх Ниетзсцхе-а, концепт слободне воље је упитан и сматра се грешкама. Ниетзсцхе верује да је слободна воља илузија која нас спречава да разумемо праву људску природу и ограничава нашу слободу.

<Х2> Ниетзсцхеова критика слободне воље

<п> Ниетзсцхе тврди да је слободна воља идеја створена традиционалним моралом и религијом за контролу и сузбијање људских нагона. Он верује да ми постављају своје инстинкције и жеље и да нас идеја слободног ће уклонити од ове стварности.

За Ниетзсцхе, слободна ће подразумевати одвајање између ума и тела, између разлога и инстинга. Он тврди да смо сложени и вишеструки бића и да су наши поступци резултат интеракције између наших инстинга, жеља и околности.

<Х3> Потрага за истинском слободом

У ническој перспективи истинска слобода није слободна воља, већ у прихватању и разумевању наше инстинктивне природе. Ниетзсцхе предлаже да треба да тражимо аутентичност и интегритет, а не покушавамо да се ослободимо наших инстинкта и жеља.

За Ниетзсцхе, ускраћивање слободног ће нас ослобађа од жица традиционалног морала и омогућава нам да живимо у складу са властитим вредностима и жељама. Он тврди да морамо да прихватимо своју инстинктивну природу и настојимо да се превазиђемо, уместо да покушавамо да се у складу са идеалима наметнутом друштвом.

<стронг> Закључак

У ническој перспективи, слободна воља се сматра грешком, јер нас уклања из праве људске природе и ограничава нашу слободу. Ниетзсцхе предлаже да морамо потражити аутентичност и интегритет, прихватајући и разумевати наше инстинкције и жеље. Истинска слобода је у превазилажењу себе и у потрази за сопственом реализацијом.