У области уметности ренесанса је представљала спас

<Х1> Ренесанса: Ресцуе у уметном пољу

<п> Ренесанса је била период велике културне, уметничке и научне трансформације која се догодила у Европи између четрнаестог и 16. века. Током овог периода дошло је до спашавања уметности, које је дошло до вредности и препознато као облик јединственог и моћног изражавања.

<Х2> Важност ренесансе

Ренесанса је била покрет који је прекршио средњовековни начин размишљања и донео нови поглед на свет. Био је то период поновног откривања и уважавања Греко-римске класичне културе, која је издвојена током средњег века.

<п> Ренесансни уметници трагали су инспирацију у природи, људској анатомији и перспективи, стварајући радове који су постављали стварност прецизније и детаљније. Поред тога, ренесанса је такође обележена појавом великих генија, као што су Леонардо да Винци, Мицхелангело и Рафаел.

<Х3> Ренесансна уметност

<п> Ренесансне уметност карактерише потрага за хармоном, пропорцијом и равнотежом. Ренесансне уметнике Користили су технике као што су Цхиаросцуро (контраст између светлости и сенке) и линеарне перспективе за стварање три -димензијске и реалне радове.

<п> Ренесансне слике су приказане верске, митолошке теме и портрете важних људи времена. Поред тога, скулптура је такође одиграла важну улогу у ренесанси, са радовима који су настојали да представљају лепоту и савршенство људског тела.

<стронг> Утицај ренесансе на културу

<п> Ренесанса није била ограничена на уметност, али је такође имао значајан утицај на друге области културе. У литератури, на пример, било је великих писаца као што су Виллиам Схакеспеаре и Мигуел де Цервантес, који су донели нове облике приповеде и истраживали универзалне теме.

<п> У области науке, ренесанса је обележила развој нових теорија и открића. Велики научници попут Галилео Галилеи и Ницолау Цоперницо испитивали су утврђене идеје и предложили нова објашњења за функционисање универзума.

<О ол>
<ЛИ> Галилео Галилеи
<ЛИ> Ницолау КоперНИЦО

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Научник
<Хх> Дисцовери


<тди>
<Тр>
<ТД> Галилео Галилеи
<ТД> Закони о кретању и телескоп

<Тр>
<ТД> Ницолау КоперНИЦО
<ТД> Хелиоцентрична теорија


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/дкв4в9вгкцк" ширина = "560" висина = "315" Фререборбадер = "0" Дозволи за дозволу>