хепатитис који узроци

<Х1> Хепатитис: Шта узрокује ову болест?

<п> Хепатитис је болест која утиче на јетру и могу да узрокују различите факторе. У овом чланку ћемо истражити главне узроке хепатитиса и како се може пренијети.

<Х2> Врсте хепатитиса

<п> Постоје различите врсте хепатитиса, најчешће су врсте А, Б, Ц, Д и Е. Свака од ових врста узрокована је одређеним вирусом и може имати различите облике преноса.

<Х3> Хепатитис А

<п> Хепатитис А је узроковано вирусом хепатитиса А (ВХА) и углавном се преноси путем потрошње воде или контаминираном храном. То је акутна болест, то јест, има брзи почетак и обично се разрешава само за неколико недеља.

<Х3> Хепатитис Б

<п> Хепатитис Б је узрокован хепатитисом Б вирусом (ВХБ) и може се преносити путем контакта са крвљу, спермом, вагиналним течностима или другим телесним течностима заражене особе. Такође се може пренијети од мајке у бебу током испоруке. Хепатитис Б може бити акутни или хронични, а хронични облик може довести до озбиљних компликација као што су цироза и рак јетре.

<Х3> Хепатитис Ц

<п> Хепатитис Ц узрокован је вирусом хепатитиса Ц (ВХЦ) и преноси се углавном путем контакта са контаминираном крвљу. Може се догодити дељењем игла и шприцама, трансфузија крви нису тестиране или мајке детету током испоруке. Хепатитис Ц такође може бити акутни или хронични, а хронични облик током времена може довести до оштећења јетре.

<Х2> Остали узроци хепатитиса

<п> Поред вируса, хепатитис може такође да узрокује и друге услове, као што је претерана потрошња алкохола, употреба одређених лекова, изложености токсинима и аутоимуним болестима.

<Х2> Превенција и лечење

<п> Превенција хепатитиса укључује мере попут вакцинације, употребе кондома током сексуалног односа, а не дељење објеката за сечење и негу личне хигијене. Третман хепатитиса зависи од врсте и тежине болести и може да укључује антивирусне лекове, одмор и негу хране.

<п> Укратко, хепатитис може проузроковати различите факторе, а вируси су главни одговорни. Важно је знати облике преноса и усвајати мере превенције да би се избегла болест.