хидрогенирана масноћа Шта је

<Х1> Хидрогенирана масноћа: Шта је и његови ефекти на здравље

<п> Хидрогенирана масноћа је врста масти која пролази кроз процес под називом Хидрогенирање, где се молекули водоника додају у биљно уље да би га учинили чврстим температурама на собној температури. Овај процес се изводи да продужи живот хране и побољшава своју текстуру.

<Х2> Здравствени ефекти

<п> Прекомерна потрошња хидрогенизоване масти може донети различите здравствене проблеме. То је зато што садржи високе нивое транс масних киселина, које се зна да повећавају лош холестерол (ЛДЛ) и смање добро холестерол (ХДЛ).

<п> Поред тога, хидрогенирана масноћа је такође повезана са већим ризиком од развоја кардиоваскуларних болести, дијабетес типа 2 и гојазност. Студије показују да редовна потрошња хране богате хидрогенизованом масноћом може довести до акумулације трбушне масти и повећана отпорност на инзулин.

<Х3> Здраве алтернативе

<п> Да бисте избегли негативне ефекте хидрогениране масти, важно је да се одлучите за здравије алтернативе. Неке опције укључују:

<О ол>
<ли> не хидрогенирана биљна уља, попут маслиновог уља, кокосовог уља и авокадо уља;
<ЛИ> Маслац или маргарин без транс масти;
<ЛИ> Природна и минимално прерађена храна;
<ЛИ> Читање налепница за храну да идентификује присуство хидрогениране масти.

<Х2> Закључак

<п> Хидрогенирана масноћа је врста масти коју треба избегавати због негативних здравствених ефеката. Одлучите се за здравије алтернативе и читање налепница хране важне су мере да се осигура уравнотежена исхрана и смањи потрошњу ове врсте масти.

<П> Референце:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.нцби.нлм.них.гов/пмц/артицлес/пмц5577766/ "таргет =" _бланк "> хттпс: //ввв.нлм.них.гов/пмц / артицлес / ПМЦ5577766 /
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.нцби.нлм.них.гов/пмц/артицлес/пмц3551118/ "таргет =" _бланк "> хттпс: //ввв.нлм.них.гов/пмц / артицлес / ПМЦ3551118 /

<Реф> Слика: Схуттерстоцк