Храна за ослобађање црева

<Х1> Храна за ослобађање црева

<п> Можда сте већ прошли кроз тренутке нелагодности узроковане опстипацијом, зар не? Затвор је чест проблем који утиче на многе људе и један од начина за ублажавање ове нелагодности је кроз храну. На овом блогу, разговарајмо о некој храни која може помоћи у испуштању црева.

<Х2> Фибер -рицх Фоодс

<п> Влакна су од суштинске важности за правилно функционисање црева јер помажу да повећају јачину столице и олакшавају цревни транзит. Неколико влакана -рицх намирница која може помоћи да испусти црево је:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Воће: Аппле, наранџаста, папаја, шљива;
<ЛИ> <стронг> Поврће: броколи, карфиол, шпинат, шаргарепа;
<ЛИ> <стронг> целокупно зрно: зоб, браон пиринач, куиноа;
<ЛИ> <стронг> Магуми: пасуљ, леће, сланутак;
<ЛИ> <стронг> семе: лане, цхиа, сезам.

<Х2> Вода и течности

<п> Поред конзумирања хране богате влаком, такође је важно остати хидриран. Вода и друге течности помажу ублажавању измена олакшавањем њиховог пролаза кроз црева. Па пијте пуно воде током целог дана и конзумирајте природне сокове, чајеве и супе.

<Х2> Вежбајте

<п> Поред одговарајуће исхране, редовна вежба такође може помоћи у испуштању црева. Физичка активност подстиче функционисање дигестивног система, доприносећи добром цревном транзиту.

<Х2> Избегавајте храну која држи црева

<п> Поред конзумирања праве хране, важно је избегавати оне који могу допринети затворству. Неки примери хране која могу да држе црево је:

<ул>
<ЛИ> <стронг> Обрађена храна: као грицкалице, соде и брза храна;
<ЛИ> <стронг> масноћа: пржена храна, масноће месо;
<ЛИ> <стронг> Храна са ниским влакнима: попут белог хлеба, бели рижа;
<ЛИ> <стронг> Храна која изазива гасове: као што је пасуљ, купус, броколи.

<п> Запамтите да је свако тело јединствено и важно је да се консултујете са лекаром или нутриционистом да бисте примили персонализоване смернице на исхрани. Поред тога, од суштинског је значаја за одржавање здравог начина живота, са уравнотеженом исхраном и редовном вежбањем.

<п> Надамо се да су ови савети били корисни за вас. Водите рачуна о свом цревном здрављу и имате лакши и угоднији живот!