Шта давати у уводу хране

<Х1> Шта да дате у уводу хране

<п> Увод хране је важан тренутак у бебином животу. У овој је фази почиње да испроба нове укусе и текстуре, а такође је и када би родитељи требало да почну да уносе чврсту храну у дијету бебе.

<Х2> Када да започнете увођење хране?

<п> Увођење хране обично почиње око 6 месеци старости. Пре овог доба, мајчино млеко или дечија формула је довољна да задовољи све прехрамбене потребе беба. Важно је сачекати док се некада не би осигурало да је дигестивни систем бебе спреман да прими чврсте намирнице.

<Х2> Која понуда хране?

<п> Прва храна која ће се увести у бебину исхрану треба да буде једноставна и лагана – на-пораст намирница. Неки примери су:

<ул>
<ЛИ> Возила за поврће (као што је кромпир, шаргарепа и бундева)
<ЛИ> Воћни пире (попут банане, јабуке и крушке)
<ли> храна за житарице (попут пиринча и зоб)

<п> Важно је понудити храну у пире или бебиној храни да олакшате жвакање и избегавање гушења. Како се беба навикава на чврсте намирнице, могуће је повећати конзистентност и нудити храну на малим комадима.

<Х2> Како увести храну?

<п> Увођење хране треба да се уради постепено, нудећи нову храну сваки пут и посматрајући бебину реакцију. Нормално је да га изненаде нове укусе и текстуре, тако да је важно имати стрпљења и не одустати одмах.

<п> Поред тога, важно је поштовати бебине знакове глади и ситопости. Не форсирајте исхрану и дозволите му да једе на свој темпо. Такође је важно понудити воду беби, посебно на најтоплијим данима.

<Х2> Коначна разматрања

<п> Увод хране је постепени и индивидуални процес, свака беба има свој темпо. Важно је да се консултујете са педијатру пре него што започнете увођење хране и пратећи његове смернице. Такође, будите свесни могућих алергија на храну и избегавати да се нуде прерађене хране додатком шећера или соли.

<П> Запамтите да је увод на храну фаза откривања и учења за бебу, па искористите овај тренутак да бисте креирали здрави однос са храном и стимулирајте здраве прехрамбене навике рано укључите.