Шта изазива бактеријски коњуктивитис

<Х1> Шта узрокује бактеријски коњуктивитис?

<п> Бактеријски коњуктивитис је уобичајена окуларна инфекција која утиче на коњунктиву, мембрану која покрива унутрашњост капка и површину очне јабучице. Ово стање може бити узроковано различитим врстама бактерија, најчешће је биће:

<Х2> 1. Стапхилоцоццус Ауреус
<п> Стапхилоцоццус Ауреус је грам-позитивне бактерије које могу изазвати инфекције ока, укључујући бактеријски коњуктивитис. Ове бактерије се наравно налазе у кожи и слузокоже мембрани, али могу постати патогени под одређеним условима.

<Х2> 2 Стрептоцоццус пнеумониае
<п> Стрептоцоццус пнеумониае, познат и као пнеумокок, је грам-позитивна бактерија која може изазвати различите врсте инфекција, укључујући бактеријски коњуктивитис. Ова бактерија је често повезана са респираторним инфекцијама као што су пнеумонија и отитис медији.

<Х2> 3. Хемопхилус грип
<п> Хемопхилус грип је грам-негативне бактерије које могу изазвати инфекције очију, укључујући бактеријски коњуктивитис. Ове бактерије се преносе респираторним капљицама и могу изазвати и респираторне инфекције као што су синуситис и менингитис.

<п> Бактеријски коњуктивитис је веома заразан и може се пренијети директним контактом са очним секретама заражене особе. Поред тога, контаминација се може догодити контактом са контаминираним објектима као што су пешкири, шалови и шминка.

<п> Симптоми бактеријског коњуктивитиса укључују црвенило у очима, гнојни излучивање, свраб, чудан осећај тела и натечене капке. Третман обично укључује употребу антибиотичких капи за очи које је прописао лекар, као и мере хигијене, као што су редовно прање руку и избегавајући дељење личних ствари.

<п> Важно је потражити медицинску помоћ приликом представљања симптома бактеријског коњуктивитиса, јер само један здравствени радник може извршити исправну дијагнозу и прописати правилно лечење.