Шта изазива тромбофилију

<Х1> Шта узрокује тромбофилију?

<п> Тромбофилија је услов у којем крв има већу тенденцију да формира угрушке. То може довести до озбиљних компликација као што су тромбоза дубоких вена (Цвап) и плућна емболија. Али шта изазива тромбофилију?

<Х2> Генетски фактори

Један од главних узрока тромбофилије је генетски фактори. Неки су рођени генетском предиспозицијом за развијање угрушака у крви. То је због мутација у одређеним генима, као што је протромински ген, ген мутације Леиден Фацтор В и антитробински генски ген иии.

<Х2> Медицински услови

<п> Поред генетских фактора, одређени медицински услови такође могу повећати ризик од тромбофилије. Неки од њих укључују:

<ул>
<ЛИ> Гојазност
<ЛИ> Дијабетес
<ЛИ> Рак
<ЛИ> Аутоимуне болести, као што су лупус
<ЛИ> Синдром антиполипидног антитела Антипосфолипид

<Х2> Употреба лекова

<п> Неки лекови такође могу повећати ризик од тромбофилије. Ово укључује хормонске лекове попут контрацепцијских таблета и терапије за замену хормона. Поред тога, одређени лекови који се користе за лечење медицинских стања као што је хемотерапија и имуносупресиви такође могу повећати ризик од угрушања у крви.

<Х2> Фактори живота

<п> Поред генетских фактора, медицинских стања и употребе дрога, одређени животни фактори такође могу допринети развоју тромбофилије. Неки од њих укључују:

<ул>
<ЛИ> Физиканизам
<ЛИ> Пушење
<ЛИ> Прекомерна потрошња алкохола
<ЛИ> Гојазност

<Х2> Закључак

<п> Тромбофилија може бити узрокована комбинацијом генетских фактора, медицинских услова, употребе лекова и начина живота. Важно је бити свјестан ових фактора ризика и предузети кораке за смањење ризика од развоја крвних угрушака. Ако сумњате да имате тромбофилију, од суштинског је значаја за тражење лекарске савете за правилну дијагнозу и правилно лечење.