Шта изазива упалу у матерници

<Х1> Шта изазива упалу у материци?

<п> Упала у материци, такође позната и као ендометрита, стање је у различитим женама у различитим фазама живота. Ова упала може проузроковати неколико фактора и може довести до компликација ако се не третирају правилно.

<Х2> Честе узроке упале у материци

<п> Постоји неколико могућих узрока упале у материци. Неки од најчешћих укључују:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> бактеријске инфекције: бактеријска инфекција је главни узроци упале у материци. Бактерије попут Цхламидиа Трахоматис и Неиссериа Гоноррорееае могу проузроковати инфекције у материци и довести до упале.
<ЛИ> <стронг> Глупи инфекције: Поред бактеријских инфекција, гљивичне инфекције такође могу изазвати упалу у материци. Фунгус Цандида Албицанс један је од главних одговоран за ову врсту инфекције.
<ЛИ> <стронг> сексуално преносиве болести: Неке сексуално преносиве болести, попут хламидије и гонореје, могу проузроковати упалу у материци ако се не третирају правилно.
<ЛИ> <стронг> Побачај или порођај: Посланици, побачаји и порођаји такође могу изазвати упалу у материцу због увођења органских бактерија током ових процеса.

<Х2> Симптоми упале у матерници

<п> Симптоми упале у материци могу се разликовати од жене до жене, али неки од најчешћих укључују:

<ул>
<ли> бол у трбуху;
<ЛИ> Грозница;
<ЛИ> Ненормално вагинално пражњење;
<ЛИ> Ненормално вагинално крварење;
<ли> бол током сексуалног односа;
<ЛИ> Збирка карлита.

<Х2> Лечење упале у матерници

<п> Лечење упале у матерници обично укључује употребу антибиотика за борбу против инфекције. Поред тога, одмори и правилна брига су од суштинског значаја за обезбеђивање потпуног опоравка.

<П> Важно је потражити медицинску помоћ чим се појаве симптоми тако да се прави исправна дијагноза и правилно лечење покреће што је пре могуће.

<Х3> Закључак

<п> Упала у матерници могу да узрокују различите факторе, као што су бактеријске инфекције, гљивичне инфекције, сексуално преносиве болести, побачај или порођај. Симптоми могу варирати, али је неопходно тражити лекара за одговарајућу дијагнозу и лечење. Са исправним третманом, могуће је потпуно опоравити из овог стања.