Шта следећег дана може проузроковати

<Х1> Шта може следећа данна таблета може изазвати?

<п> Следећи дан пилуле, познат и као хитни контрацепцијски поступак, повремени је метода контрацепције који се може користити након незаштићеног сексуалног односа или у случајевима неуспеха у кориштеној методи контрацепције. Састоји се од хормона који имају за циљ да избегну трудноћу.

<Х2> Како се следеће дневне таблете?

<п> Следећи дан пилуле може деловати на различите начине, у зависности од тренутка менструалног циклуса у којем је жена. То може инхибирати овулацију, спречавање отпуштања јаја јајника или може изменити грлића материце, што га отежава пролазни сперму. Поред тога, можете да се мешате и на имплементацију оплођеног јајета у материци.

<Х3> Који су могући нежељени ефекти таблете следећеднеднедневне дана?

<п> Следећи дан пилула може изазвати неке нуспојаве, који могу да варирају од жене до жене. Најчешћи укључују:

<ул>
<ЛИ> Мучнина;
<ЛИ> повраћање;
<ЛИ> Вртоглавица;
<ли> главобоља;
<ли> осетљивост на грудима;
<ЛИ> Промене у менструалном циклусу;
<ЛИ> Умор;
<ЛИ> Промјене хумора.

<п> Важно је напоменути да су ове нуспојаве обично привремене и нестају у року од неколико дана. Ако и даље постоје или су интензивни, препоручује се тражење лекарског савете.

<Х2> Када треба да узмем пилулу сутрадан?

<п> Следећи дан пилуле треба да буде узимати што је пре могуће након незаштићеног пола или неуспеха контрацепцијске методе. Што се пре узима, то је већа ефикасност. Може се користити до 72 сата након односа, али је важно запамтити да се његова ефикасност с временом смањује.

<Х3> је следећа данна таблета 100% ефикасна?

<П> Не, таблета следећег дана није 100% ефикасна у превенцији трудноће. Студије показују да његова ефикасност варира у зависности од тренутка менструалног циклуса у којем је жена. Ближи овулацији, нижа ефикасност. Поред тога, следеће данашње таблете не штити од сексуално преносивих болести.

<Х2> Да ли је сигурно коришћење следећедневне таблете?

<п> Следећи дан пилула није контрацепцијски метод редовне употребе. Треба га користити само у ванредним ситуацијама и не би требало да замени употребу редовних контрацепцијских метода као што су таблета против контрацепције. Честа употреба следеће таблете може изазвати хормонске неравнотеже и ометати ефикасност методе.

<Х3> Да ли вам је потребан рецепт за куповину следеће таблете?

<п> у Бразилу, следећег дана се може купити без потребе за рецептом. Међутим, важно је потражити лекарске савете пре употребе, посебно ако постоје питања о њеној употреби или ако жена већ користи друге методе контрацепције.

Укратко, следећа данашња пилула је хитни контрацепцијски метод који се може користити након незаштићеног сексуалног односа или у случајевима коришћене методе контрацепције. Може изазвати неке нуспојаве, попут мучнине и промене у менструалном циклусу, али су обично привремени. Важно је запамтити да је следеће таблете следећег дана није 100% ефикасна у спречавању трудноће и не штити од сексуално преносивих болести. Његова употреба треба да буде повремена и не замењује употребу редовних контрацепцијских метода.