Шта су биле зачини

<Х1> Који су били зачини?

<п> Зачини су природни састојци који се користе за давање укуса хране, ароме и боји. Извађени су из биљака, као што су семенке, воће, пилинг, коријени и цвеће и коришћени су од давнина како би побољшали укус хране и и за лековите сврхе.

<Х2> Порекло зачина

<п> Тражење зачина био је један од главних разлога велике навигације и поморске откриве 15. и 16. века. У то време су се зачини сматрали драгоценим благама и били су веома жељени својим реткошћу и њиховим ароматичним и лековитим својствима.

<п> Најпознатији и жељени зачини настали су од удаљених региона, као што су Индија, Кина, Блиски Исток и острва југоисточне Азије. Међу најпознатијим зачини биле су црни бибер, цимет, клинчић, ђумбир, мушкатни орашчић и шафран.

<Х3> Значај зачина

<п> Зачини су играли кључну улогу у људској историји. Поред тога што се користи у кувању, они су такође коришћени за очување хране, као што су лекови, па чак и као преговарачки чип.

<п> Зачини су у то време биле толико вредне да су често били скупљи од злата. Они су сматрали симболом статуса и моћи, а њихова трговина је била одговорна за појаву важних комерцијалних рута, као што су свилена рута и рута зачина.

<стронг> Радозналост: Да ли сте знали да је потрага за зачинама један од главних разлога колонизације Бразила португалски? Они су тражили алтернативни пут да би стигли до Индија, познати по зачини и завршили откривање Бразила.

<Х2> Трговина зачином

<п> Трговина зачина је тада била изузетно уносан у то време. Европљани су били вољни да плате високе цене за ове егзотичне састојке, које су подстакле истраживање и успостављање колонија у различитим деловима света.

<п> Зачини су превезени из великих удаљености, често у земаљским приколицама или бродским бродовима, што је своју цену учинило још већем. Поред тога, контрола трговине зачинама оспоравала је различите европске власти, као што су Португал, Шпанија, Холандија и Енглеска.

<О ол>
<ли> Црна бибер
<ЛИ> Циннамон
<ЛИ> ЦЛОВЕ-ДА-ИНДИА
<ЛИ> Гингер
<ЛИ> Нутмецада
<ЛИ> Сафрон

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Спице
<Хх> Порекло
<Хх> Користите


<тди>
<Тр>
<ТД> Црна бибер
<ТД> Индија
<ТД> Користи се као храна и конзерванса хране

<Тр>
<ТД> Циннамон
<ТД> Шри Ланка
<ТД> Користи се у слаткишима, колачима и врућим напицима

<Тр>
<ТД> Клинг-оф-Индианце
<ТД> Индонезија
<ТД> Користи се у слаткишима, чајевима и сланим јелима

<Тр>
<ТД> Гингер
<ТД> Кина
<ТД> Користи се као зачин и такође у чајевима и десертима

<Тр>
<ТД> Нутмецада
<ТД> Индонезија
<ТД> Користи се у сланом, слаткишима и пићима

<Тр>
<ТД> Саффрон
<ТД> Индија
<ТД> Користи се као боја и зачињено у разним јелима


<а хреф = "хтт: //ввв.екампле.цом "> Прочитајте више о зачинима

<РЕФ> Извор: Књига “Историја зачина”, непознати аутор

<Х2> Закључак

<п> Зачини су одиграле важну улогу у људској историји, у утицају на економију, културу, па чак и експлоатацију нових земљишта. Они и даље се користе за овај дан, како у кувању и у индустрији козметике и медицине.

<п> Ако још нисте доживели све поменуте зачине, вреди их укључити у ваше рецепте и откривање нових укуса и арома. Уосталом, зачини су права богата природе!