Шта узрокује гори у стомаку

<Х1> Шта узрокује гори у стомаку?

<п> Сагоревање стомака, такође познат и као жорктови, је чест симптом који може проузроковати неколико фактора. У овом чланку ћемо истражити неке од главних узрока овог непријатног осећаја.

<Х2> Гастроезофагеални рефлукс

<п> Гастроезофагеални рефлукс се јавља када се стомачна киселина враћа на једњак, изазивајући иритацију и паљење. То се може догодити због слабљења доњег сфинктера једњака, који је одговоран за спречавање повратка киселине.

<Х2> Неадекватна храна

<п> Нека храна може покренути паљење у стомаку, посебно оне богате масти, јаким зачинима, кафом, чоколадом, алкохолним пићима и содом. Такође, једење превише или лежећи одмах након оброка такође могу допринети проблему.

<Х2> Пептиц улкус

Пептиц чир је рана која се формира у стомаку или цреватуму. То могу узроковати бактерије Хелицобацтер пилори, продужена употреба нестероичних противупалних лекова (НСАИД) или вишка киселина у стомаку. Спаљивање у стомаку један је од најчешћих симптома овог стања.

<Х2> Стрес и анксиозност

<п> Стрес и анксиозност могу покренути гастроинтестиналне симптоме, укључујући сагоревање стомака. То је због ослобађања хормона стреса, што може утицати на производњу киселине у стомаку и функционисању дигестивног система.

<Х2> Пушење

<п> Пушење је повезано са различитим здравственим проблемима, укључујући сагоревање стомака. Дим цигарете може иритирати и надражити се једњака и превлака на стомаку, повећавајући ризик од гастроезофагеалних рефлукса и пептичких чира.

<Х2> Лечење и превенција

<п> Лечење паљења у стомаку зависи од основног узрока. У случајевима гастроезофагеалног рефлукса могу се прописати лекови за смањење производње киселине или да ојачају доњи сфинктер једњака. У случајевима пептичког чира, потребно је лечити инфекцију Х. пилори и избегава употребу НСАИД-а. Поред тога, важно је усвојити здраве прехрамбене навике, избегавајте потрошњу дувана и управљајте стресом.

<п> Међутим, неопходно је да се консултујете са лекаром за прецизну дијагнозу и правилно лечење. Самопоуздање може да се симптоми лошијим и маскирају озбиљнији услови.

<п> надамо се да ће овај чланак разјаснити неке од главних узрока паљења у стомаку. Ако се суочите са овим проблемом, будите сигурни да ћете потражити лекарску савјету да бисте добили најбољи могући третман.