Шта узрокује жгарер у трудноћи

<Х1> Шта узрокује жарку у трудноћи?

<п> Хеартбурн је уобичајен симптом током трудноће и може бити прилично непријатно за труднице. Јавља се због хормонских и физичких промена које се јављају у телу током трудноће.

<Х2> Хормоналне промене

<п> Током трудноће, тело производи већу количину хормона, као што је естроген и прогестерон. Ови хормони имају за циљ да припреме тело за трудноћу и испоруку, али могу такође да изазове неке нуспојаве као што су жгаравица.

<п> Естроген, на пример, опушта мишиће доњих једњак сфинктера, који је одговоран за спречавање да се прекрива желучана киселина да се дигне на једњак. Овом опуштањем киселина се може вратити, узрокујући паљење жгаравања срца.

<п> Прогестерон такође доприноси опуштању мишића, укључујући и гастроинтестиналног тракта. То може довести до споријег вагестија и акумулације киселине у стомаку, повећавајући шансе од срца од срца.

<Х2> Физичке промене

<п> Поред хормоналних промена, раст материце током трудноће такође може допринети појаву жгаравица. Како се материца шири, врши притисак на стомак, гурајући киселину горе.

<п> Други физички фактор који може да изазове жгаравица је повећани притисак трбуха. То се може догодити због повећања тежине током трудноће или потрошње хране која узрокује растужавање трбуха, као што су масна храна, пржена храна и соде.

<Х2> Како се ублажити жгарер у трудноћи?

<п> Иако је жгаравица уобичајена током трудноће, постоје неке мере које могу помоћи у ублажавању нелагодности:

<О ол>
<ли> Избегавајте храну која изазива жгаравцу попут масне хране, пржене хране, чоколаде, кафе и соде.
<ЛИ> Избегавајте спавање одмах након оброка. Сачекајте најмање два сата пре спавања.
<ли> Избегавајте утеку од одеће која може да врши притисак на стомак.
<ЛИ> Покушајте јести мање и чешће оброке током дана уместо великих и тешких оброка.
<ЛИ> Покушајте подићи наглављу, користећи додатне јастуке, да бисте спречили да се киселина порасте на једњак током сна.
<ЛИ> Почитили сте лекара пре него што узмете било који лек да бисте се ублажили жгарави током трудноће.

<П> Важно је запамтити да је свака трудноћа јединствена и да нису све труднице доживе на срцу. Ако је жгаравица упоран и узрокује много нелагодности, препоручује се консултација са лекаром да би се проценио случај и назначио најбољи третман.