Шта узрокује рану у стомаку

<Х1> Шта ради у стомаку?

<п> Ране на стомаку, такође познате као желучане чиреве, су лезије које се јављају у стомаку слузокоже. Ове ране могу проузроковати неколико фактора, као што су:

<Х2> 1. Х. пилори инфекција
<п> Хелицобацтер пилори бактерије су главни узроци желудачких чира. Инфицира желучану слузбу и може довести до развоја рана. Х. Пилори инфекција је прилично уобичајена и може се преносити путем контакта са контаминираним изметом, пљувачком или намирном храном.

<Х2> 2 Прекомерна употреба лекова
<п> Дуготрајно коришћење нестероичних противупалних лекова (НСАИД), као што су Ибупрофен и Аспирин могу иритирати желучану слузбу и изазвати чиреве. Поред тога, учесталост употреба кортикостероида такође може повећати ризик од развоја ране у стомаку.

<Х2> 3. Стрес
<п> Емотивни и физички стрес може покренути или погоршати чиреве на желуцу. Стрес може довести до промена у производњи хлороводоничне киселине у стомаку, што може оштетити слузбу и довести до развоја рана.

<Х2> 4. Прекомерна потрошња алкохола и пушења
<п> Прекомерна потрошња алкохола и пушење су фактори ризика за развој желудачких чира. Алкохол и дуван иритирају желучану мукозу и повећати производњу хлороводоничне киселине, што може довести до појаве рана.

<Х2> 5 Остали фактори ризика
<п> Поред горе наведених фактора, други фактори ризика за развој желуца у чиревима укључују напредна старост, породичну историју, аутоимуне болести као што су Црохн болести и здравствени услови и здравствени услови и затајења јетре и затајења јетре и затајења јетре и затајења јетре.

<Х3> Лечење и превенција
<п> Лечење желуца у чирама обично укључује употребу лекова за смањење производње желучаних киселина, као што су инхибитори протонске пумпе и блокатори хистамина. Поред тога, важно је лечити инфекцију Х. Пилори ако је присутна.

<П> Да бисте спречили појаву чирке на желуцу, препоручује се избегавање употребе лекова као што су НСАИД, смањите потрошњу алкохола и престаните пушити. Поред тога, важно је усвојити здраве навике, попут уравнотежене исхране, контрола стреса и избегавати храну која може иритирати мукозу у стомаку.

<О ол>
<ЛИ> Избегавајте зачињену и зачињену храну.
<ЛИ> Једите влакно -рицх храну.
<ли> Избегавајте прекомерну кафу и безалкохолно пиће.
<ли> Изводи мањи и чешћи је оброка током дана.

<п> Важно је да се консултујете са гастроентерологом за одговарајућу дијагнозу и третман желучане чиреве. Професионалац може проценити клиничко стање пацијента и навести најбољи третман за сваки случај.

<п> надамо се да ће овај чланак разјаснити ваше сумње у узроке желучаних рана. Ако имате више питања, не оклевајте да нас контактирате.