Шта је вектор маларије

<Х1> Малариа: Познавање вектора болести

<п> Малариа је заразна болест коју су преносили комарци. Проузрокован је паразитом који се зове плазмодијум, који се преноси на људе кроз анофелесски угриз комараца.

<Х2> Вектор маларије: Анофели комараца

<п> Анофели комараца је главни вектор маларије. Постоји преко 400 врста анофела комараца, али нису све у стању да преносе болест. Само неке врсте се сматрају ефикасним векторима.

<п> Анопхелес комарци се налазе у разним регионима света, посебно у тропским и подтропским областима. Они су активнији ноћу, како се људи који се налазе да се хране крвљу.

<Х3> Мушки циклус преноса

<п> Трансмичит МАЛАРИА почиње када је заражена анофела комараца комараца загрисала особу. Током угриза, плазмодијум паразит се убризгава у крвоток особе. Паразит тада умножи у ћелијама јетре и касније напада црвене крвне ћелије.

<п> Када анофелес комарац загризе заражену особу, он једе паразите заједно са крвљу. У оквиру комараца, паразити се развијају и множе, мигрирају на пљувачне жлезде комараца. Када комарац угризе некога другог, паразити се поново преносе, поново покрећу преносну циклусу.

<Х2> Мушка превенција и контрола

<п> Превенција и контрола Маларије су пресудне за смањење преношења болести. Мјере попут употребе инсектицидних комараца и импрегнираних комараца, употреба ребеленти, елиминација медија за узгој комараца и правилан третман случајева су од суштинског значаја за борбу против маларије.

<п> Поред тога, развој вакцина и нових векторских стратегија управљања комарама су такође области стално развијања истраживања.

<Х2> Закључак

<п> Анофели комараца је вектор одговоран за пренос маларије. Познавање циклуса преноса болести и усвајање мера превенције и контроле су од суштинског значаја за борбу против маларије и смањити своју учесталост.

<Реф> Извор: Светска здравствена организација (ВХО)