Шта је Енглеска зауставила да немачки напредак

<Х1> Шта је Енглеска урадила да заустави напредак Немачке током Другог светског рата?

<п> Други светски рат био је један од најразорнијих сукоба у историји, а Енглеска је играла пресудну улогу у борби против напретка нацистичке Немачке. У овом чланку ћемо истражити стратегије и акције које је Енглеска усвојила да заустави немачки напредак.

<Х2> Прави ваздухопловне снаге (РАФ)

Једна од главних стратегија Енглеске била је употреба краљевских ваздухопловних снага (РАФ) за борбу против Луфтваффе-а, немачке ваздухопловне снаге. Током битке код Британије, која се догодила између јула и октобра 1940. године, РАФ је успела да одбаци немачки ваздушни напада и осигура одбрану британске територије.

<п> РАФ је користила иновативне тактике, попут формирања СпитФире и урагана, која је била окретнија и ефикаснија од немачких авиона. Поред тога, употреба радарски систем омогућила је РАФ-у да унапред открије немачке ваздушне нападе, омогућавајући ефикаснији одговор.

<Х2> Цивилни отпор>

<п> Цивилно становништво Енглеске одиграло је кључну улогу у отпору на немачки напредак. Током бомбашких бомбашких напада, познат као Блитз, Британци су показали невероватну отпорност и одлучност. Били су заклоњени у станицама метроа, тунелама и подземним склоништима да се заштите од ваздушних напада.

<п> Поред тога, цивилно становништво је такође допринело ратним напорима, радећи на фабрикама наоружања и подржавајући британске трупе. Унија и одлучност британских људи била су основна за отпорност на нацистичку Немачку.

<Х2> Алијанса са савезницима

<П> Енглеска је такође настојала да ојача свој положај преко савеза са другим земљама. Британски премијер Винстон Цхурцхилл одиграо је пресудну улогу у формирању савезничке коалиције, која је обухватала земље као што су Сједињене Државе, Совјетско Савез и Француска слободна.

<п> Овај савез је омогућио Енглеској да прими војну, економску и логистичку подршку својих савезника. Поред тога, амерички улазак у рат након јапанског напада на Пеарл Харбору 1941. године даље је ојачао положај савезника и допринели поразу нацистичке Немачке.

<Х2> Стратешка офанзивна

<п> Након битке код Британије, Енглеска је усвојила увредљиву стратегију против Немачке. Краљевске ваздухопловне снаге почеле су да спроводе стратешко бомбардовање о немачким циљевима, чији је циљ ослабити индустрију, инфраструктуру и морал непријатеља.

<п> Ове бомбардовања, познате као Блитзкриег, појачане су од 1942. године, када је РАФ почео да има тешке бомбардере попут АВРО Ланцастер. Ова стратегија је одиграла важну улогу у припреми за земљиште у Нормандији 1944. године, што је означило почетак краја немачког окупације у Европи.

<Х3> Закључак

<П> Енглеска је усвојила неколико стратегија да заустави напредак Немачке током Другог светског рата. Употреба краљевских ваздухопловних снага, цивилни отпор, савезнике са савезницима и стратешким офанзивом били су од суштинског значаја за пораз нацистичке Немачке. Одређивање и храброст британског народа био је од суштинског значаја за коначну победу.