Шта је нормално витамина Б12

<Х1> Шта је нормално витамина Б12?

<п> Витамин Б12, такође познат као кобаламин, од суштинског је значаја за правилно функционисање тела. Игра важну улогу у формирању црвених крвних зрнаца, здравље нервног система и производња ДНК.

<п> Нормални нивои витамина Б12 у крви може се разликовати у зависности од старости и пола. Генерално, референтне вредности су:

<Х2> Одрасли:
<ул>
<ЛИ> 200 до 900 Плограма милилитера (пг / мЛ)

<Х2> Деца:
<ул>
<ЛИ> 150 до 400 пг / мл

<п> Важно је напоменути да ове вредности могу варирати у складу са лабораторијом и методом која се користи за анализу. Стога је неопходно да се консултујете са лекаром да исправно протумачи резултате испита.

<п> Мањак витамина Б12 може довести до различитих здравствених проблема као што су мегалобастична анемија, неуропатија, умор, слабост мишића и проблеми са меморијским меморијским проблемима. С друге стране, вишак витамина Б12 такође може бити штетан, посебно код особа са проблемима бубрега.

<П> Да би се одржала адекватна нивоа витамина Б12, важно је имати уравнотежену исхрану, укључујући храну богату витамином, попут меса, рибе, јаја, млека и деривата. У неким случајевима, можда ће бити потребно користити додатке витамина Б12 под лекарском саветом.

<п> Укратко, нормалан нивои витамина Б12 Б12 може се разликовати у зависности од старости и полаза, а важно је да се консултујете са лекаром да исправно протумачи резултате испита и осигурајући адекватан гутање овог витамина.