Шта је 1500. век

<Х1> Шта је 1500. век?

<п> Када говоримо о 1500-има, односимо се на историјски период који се састоји од 1500. и 1599. овог века познат је у Киноу 16. века.

<Х2> Важност 16. века

<п> Шеснаести век је био период великих трансформација и открића које су имале значајан утицај на историју човечанства. У овом веку су се догодили догађаји попут европске поморске експанзије, освајања и колонизације Америке, протестантске реформе и ренесансе.

<Х3> Европска поморска експанзија

<п> У 16. веку, Европљани су започели низ поморских експедиција у потрази за новим комерцијалним рутама и територијама за колонизацију. Ове експедиције су вођене жељом да пронађу краћу руту до Индија, познатих по својим драгоценим зачинима.

<п> Једна од најпознатијих експедиција овог периода била је путовање Цхристопхером Цоломбо, који је стигао у Америке 1492. Ово откриће је утрло пут за европску колонизацију у Америци и имао је дубок утицај на историју континента.

<стронг> Протестантска реформа

<п> У шеснаестом веку било је религиозни покрет познат као протестантска реформација. Овај покрет је водио Мартин Лутхер, који је уписао праксе и доктрине Католичке цркве. Протестантска реформа резултирала је поделом западног хришћанства у различите деноминације, као што су лутерански, калвинизам и англикализам.

<О ол>
<ли> Лутхеранисм
<ЛИ> Цалвинизам
<ЛИ> Англицинизам

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Деноминација
<Хх> Лидер


<тди>
<Тр>
<ТД> Лутхеранисм
<ТД> Мартинхо Лутхер

<Тр>
<ТД> Цалвинизам
<ТД> Јоао Цалвино

<Тр>
<ТД> Англицинизам
<ТД> Хенрикуе ВИИИ


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/дкв4в9вгкцк">