Који је пХ лимуна

<Х1> Шта је пХ лимуна?

<п> Лимун је цитрусно воће добро познат по свом киселом и освежавајућем укусу. Али знате ли који је лимунов пХ?

<П> Да бисте разумели пХ лимуна, важно је знати да је пХ скала која мери киселост или алкалност неке супстанце. Ова скала иде од 0 до 14, а 0 је изузетно кисело, 7 је неутрално и 14 је изузетно алкално.

<п> лимун, као и други цитрусни воће, има кисели пХ. У просеку, пХ лимуна варира између 2 и 3, што је чини врло киселом. Ова киселост је последица присуства цитрусне киселине у воћу.

<п> Важно је нагласити да пХ ​​лимуна може варирати у зависности од разноликости воћа и степена сазревања. Зрелији лимуни имају тенденцију да имају благо гласнију пХ, али и даље се сматрају киселом.

<п> Иако је кисело, лимун је воће које се широко користи у кувању и припреми напитка попут сокова и лимунаде. То је зато што кисели укус лимуна може донијети равнотежу и побољшати укус друге хране.

<п> Поред тога, познато је да је и лимун богат витамином Ц и другим хранљивим материјама, доносећи здравствене користи када се конзумирају на уравнотежен начин.

<п> Укратко, пХ лимуна варира између 2 и 3, што га чини киселом воћем. Ипак, лимун се широко користи у кувању и има здравствене користи.