Шта је множина кутије

<Х1> Шта је кутија кутије?

<п> Када наиђемо на реч “кутија” у једнини, уобичајено је да се сумња у оно што би било његово множино. Уосталом, како да пишемо када се називамо више “кутија”?

<П> Да бисте одговорили на ово питање, морамо да разумемо порекло речи. “Кутија” је појам енглеског порекла који је уграђен у речника португалског језика. На енглеском језику “кутија” је и једнина и множина, тј. Не мења се.

Међутим, у португалском језику је уобичајено користити “кутије” облик као множина “кутије”. Ова адаптација се јавља због граматичког владавине португалског језика, који предвиђа формирање множине додавањем “с” на крају речи.

<п> Стога, када се називамо више од једне кутије, можемо да користимо и оригиналну форму “кутију” и прилагођени облик “кутије”. Обоје су тачни и широко прихваћени.

<п> Важно је напоменути да је, упркос страној речи, “кутија” већ у потпуности уграђена у наш језик и користи се у различитим контекстима, као што је спорт (бокс), архитектура (гаражна кутија) и трговина купатилом ).

<П> Укратко, мноштво “кутије” може бити и “кутија” и “кутије”. Избор између два облика зависиће од контекста и склоности звучника.