Која је сврха књиге Изаије

<Х1> Сврха књиге Исаије

Књига Изаија је један од пророка Старог завета Библије. Написано око осмог века пре нове ере, књига Изаија има централну сврху: да пренете Божју поруку људима Израелу и Јуди.

<Х2> Историјски контекст

<П> Да бисте разумели сврху Исаије књиге, важно је знати историјски контекст у којем је написано. У то време, Краљевина Израела је била подељена на два: Израел на Север и Јуда на југу. Обе краљевства су се суочила са политичким, социјалним и верским проблемима.

<п> Исаија је Бог позвао да буде пророк и гласник. Имао је задатак да преноси Богове речи људима, осуђујући грехе и упозорење о последицама. Поред тога, Исаија је такође донела поруке наде и удобности људима, обећавајући долазак Месије и обнову Израела.

<Х2> Главне теме

<п> Књига Изаија се бави разним темама током својих 66 поглавља. Неке од главних тема су:

<О ол>
<ЛИ> Пресуда и осуда гријеса људи
<ЛИ> Покашњење и опроштај
<ЛИ> Надам се и рестаурација
<ЛИ> Долазак Месије
<ЛИ> Улога Израела као светла на нације

<Х2> Поруке наде

Чак и у лице упозорености и пресуда, књига Изаије такође доноси поруке наде и удобности. Исаија је прорекао због Месије у доласку, који би донео спасење и рестаурацију према људима Израела и свим нацијама.

<п> Ове поруке наде налазе се у пролазама као што су Исаија 9: 6, што каже: “Јер нам је рођен дечак, син нам је дао; и влада ће бити на раменима; а његова имена ће бити Диван саветник, Бог јак, отац вечности, принц мира “.

<Х2> Тренутна релевантност

<П> Иако је написано пре хиљаду година, Исаијева књига је и даље релевантна ових дана. Њихове поруке пресуде, покајање, опрост и нада и даље се одјекују у срцима људи.

<п> Поред тога, књига Изаије је такође неколико пута цитирана у Новом завету Библије, посебно у Еванђељима, показујући важност и утицај овог пророка на историју хришћанства.

<Х3> Закључак

<п> Сврха Књиге Исаије је преносити Божју поруку људима Израелу и Јуди, који одређује грехе, упозоравајући о последицама, доносећи поруке наде и пророкује око доласка у Месијине. Иако је написано већ дуже време, ваше поруке остају релевантне и удаљене ове дане.