Који крвни тип прима од свих

<Х1> Коју крвну групу добија од свих?

<п> Када је у питању трансфузија крви, нису све крвне врсте компатибилне једни са другима. Постоје различите крвне групе које су одредиле антигени присутне у црвеним крвним ћелијама. Међутим, постоји крвна група која се сматра универзалним рецептом, тј. Може да прими крв из било које друге крвне врсте.

<Х2> Крвни тип О –

<п> Крвна група је позната као универзални донатор, јер може никоме донирати крв, без обзира на крвну врсту. То је зато што Црвене крвне ћелије немају антигене А, Б или РХ, који су углавном одговорни за имунолошке реакције током трансфузија.

<п> Јер немају ови антигени, крвна група се сматра сигурним за хитне трансфузије када нема времена за обављање тестова компатибилности. Међутим, важно је напоменути да крвни тип о-може да прими само крв исте врсте, односно од осталих донатора О-

<Х3> Компатибилност крви

<п> Да бисте боље разумели компатибилност крви, важно је знати различите крвне типове. Постоје четири главне крвне групе: А, Б, АБ и О. Свака крвна група може бити позитивна (+) или негативна (-), у зависности од присуства или одсуства антигена РХ.

<п> Трансфузија крви треба да се узимати у обзир компатибилност између антигена присутних у донаторима и пријемнику. Следећа табела приказује компатибилност између различитих крвних врста:

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Крвна врста
<Хх> Можете донирати
<Хх> Можете добити од


<тди>
<Тр>
<ТД> А +
<ТД> А +, АБ +
<ТД> А +, А-, О +, О –

<Тр>
<ТД> А –
<ТД> А +, А-, АБ +, АБ –
<ТД> А-, О –

<Тр>
<ТД> Б +
<ТД> Б +, АБ +
<ТД> Б +, Б-, О +, О –

<Тр>
<ТД> Б –
<ТД> Б +, Б-, АБ +, АБ –
<ТД> Б-, О –

<Тр>
<ТД> АБ +
<ТД> АБ +
<ТД> Све врсте крви

<Тр>
<ТД> АБ –
<ТД> АБ +, АБ –
<ТД> А-, Б-, АБ-, О –

<Тр>
<ТД> О +
<ТД> А +, Б +, АБ +, О +
<ТД> О +, О –

<Тр>
<ТД> О –
<ТД> Све врсте крви
<ТД> О –


<П> Као што можемо да видимо у табели, крви тип О- може да донира свим крвним типовима, али може да прими само крв само од осталих О-донатора. То је зато што Црвене крвне ћелије типа не имају антигене А, Б или РХ, чиме се избегавају имунолошке реакције.

<п> Важно је напоменути да је компатибилност крви пресудна за осигурање безбедности трансфузија крви. Пре обављања трансфузије потребан је тестови компатибилности да би се избегле нежељене реакције и компликације за пријемник.

<п> Стога, ако имате врсту крви, знате да се сматрате универзалним донатор и можете помоћи у спашавању живота кроз давање крви. Контактирајте најближи крвни центар или Банку у крви и направите разлику!

<а хреф = дува