Шта је члан 14

Члан 14. је одредба присутна у Савезном уставу Бразила, која се бави основним правима грађана. У овом чланку су принципи попут једнакости пред законом, успостављена је неповредивост права на живот, слободу, једнакост, сигурност и имовину.

<Х1> Члан 14. Савезног устава

<п> Члан 14. Савезног устава један је од најважнијих уређаја који гарантује основна права бразилских грађана. Оставља суштинске принципе за изградњу праведног и егалитарног друштва.

<Х2> Начела основана у члану 14

<п> Члан 14. Савезног устава утврђује следеће принципе:

<О ол>
<ЛИ> <Снажна> Равноправност пред законом: Сви грађани су једнаки пред законом, без икаквих разликовања било које природе.
<ЛИ> <стронг> Неповредивост права на живот, слободу, једнакост, сигурност и имовину: Нико не може бити лишен ових права, осим у случајевима предвиђеним законом.

<Х3> Важност члана 14

<п> Члан 14. Савезног устава је од највеће важности да се осигура заштита основних права грађана. Осигурава да се сви људи третирају подједнако пред законом, без дискриминације или привилегија.

<п> Поред тога, члан 14. године такође утврђује неповредивост основних права, као што су живот, слобода, једнакост, сигурност и имовина. То значи да нико не може бити лишен ових права, осим у случајевима предвиђеним законом и поступком закона.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Принцип
<Хх> Опис


<тди>
<Тр>
<ТД> Равноправност пред законом
<ТД> Сви грађани су једнаки пред законом, без разлике било које врсте.

<Тр>
<ТД> Неповредивост права на живот, слободу, једнакост, сигурност и имовину
<ТД> Нико не може бити лишен ових права, осим у случајевима предвиђеним законом.


<п> Укратко, члан 14. Савезног устава је основан за гарантовање једнакости и заштите основних права бразилских грађана. Остварева принципе које сви морају поштовати, доприносећи изградњи праведније и егалитарнијег друштва.

<а хреф = дува