Како се зове Јапанов новац

Име јапанске валуте је јен. Иене је званична валута у земљи од 1871. године, замењујући бившег монетарног система Ријеса. Симбол јена је ¥ и кодекс валуте је ЈПИ.

<Х1> О Иене: Валута Јапана

<п> Јапан је познат по својој богатој култури, напредној технологији и снажној економији. А важан део јапанске економије је њена валута, јен. У овом чланку ћемо истражити више о јену и њеном значају за земљу.

<Х2> Шта је Иене?

<п> Иене је званична валута Јапана. Издаје га Банцо до Јапан, који је Централна банка земље. Иене се широко користи у свим пословним и финансијским трансакцијама у Јапану.

<Х2> Име порекла

<п> Име “Иене” потиче од старих Кинеза, где се звао “Иуан”. Реч “Иуан” значи “круг” или “кружно”, што може бити референца на старе кинеске кованице које су имале рупу у центру.

<Х2> Симбол и кодекс валуте

<п> Симбол јена је ¥, што је слично евро симболу. Кодекс валуте је ЈПИ, који је скраћеница “јапанског јена” на енглеском језику.

<Х2> Иене вредност

<п> Вредност јена у односу на друге валуте може се варирати свакодневно због флуктуација девизних тржишта. Јен се сматра снажном валутом и широко је преговаран на међународним тржиштима.

<Х2> Употреба јена у Јапану

<п> у Јапану, Иене је широко прихваћено у свим комерцијалним објектима, из продавница и ресторана у хотелу и јавни превоз. Већина трансакција у земљи је направљена у готовини, иако је употреба кредитних картица и електронских плаћања такође уобичајена.

<Х2> Радиоциознисти о јену

<п> Неке радозналости о јену укључују:

<О ол>
<ЛИ> Иене је један од најстаријих кованица на свету, са причом која потиче на више од 1.000 година.
<ЛИ> Иене се издаје у различитим деноминацијама, укључујући белешке од 1.000, 5.000 и 10.000 јена и кованице од 1, 5, 10, 50, 100 и 500 јена.
<ЛИ> Иене се користи не само у Јапану, већ и у неким областима Тихог океана, попут Гуам и Марианска острва севера.

<Х3> Закључак

<п> Иене игра кључну улогу у привреди Јапана. Како је званична валута земље, иене се широко користи у свим пословним и финансијским трансакцијама. Његова богата историја и стабилна вредност чине јен валуту угледне у међународно.