Која је сврха ојачања

<Х1> Циљ ојачања: Како вам то може помоћи да постигнете своје циљеве

<п> Арматура је стратегија која се широко користи у разним областима, од образовања до обуке за животиње. Његов главни циљ је ојачати жељено понашање, повећавајући вероватноћу да ће се поново појавити у будућности.

<Х2> Како ради појачани рад?

<п> Арматуре ради применом позитивних или негативних последица на одређено понашање. Када се понашање прати пријатна последица, попут комплимента или награде, то се обично понавља. С друге стране, када понашање прати непријатна последица, као што је казна, има тенденцију да се смањи или нестане.

<Х3> Врсте арматуре

<п> Постоје различите врсте арматуре која се могу користити, у зависности од контекста и жељених циљева. Неке од главних врста арматуре укључују:

<О ол>
<ЛИ> Позитивно појачање: састоји се од примене пријатне последице након жељеног понашања. На пример, хвалећи ученика за добар посао.
<ЛИ> Негативно појачање: састоји се од уклањања непријатне последице након жељеног понашања. На пример, престаните давати додатни задатак запосленом који је био продуктиван.
<ЛИ> Казна: Састоји се од примене непријатне последице након нежељеног понашања. На пример, дајте студентима упозорење за понашање непримерено.
<ЛИ> Истинг: Састоји се од уклањања пријатне последице након нежељеног понашања. На пример, престаните да обраћате пажњу на дете које прави тантрум.

<Х2> Важност арматуре

<п> Арматуре је моћно средство за обликовање понашања и постизање циљева. Може се користити и лично да развију здраве навике, као и у професионалном царству, да побољшају перформансе и продуктивност.

<п> Поред тога, арматура се такође може користити у обуци за животиње, помажући подучавању команди и трикова и у образовању деце која помажу у развоју вештина и вредности.

<Х2> Коначна разматрања

<п> Арматуре је ефикасна стратегија јачања жељеног понашања и постизања циљева. Без обзира да ли у школском окружењу, професионална или лична, правилна употреба арматуре може донијети позитивне и трајне резултате.

<п> Важно је запамтити да се појачавање треба користити етично и одговорно, узимајући у обзир појединачне потребе и карактеристике сваке особе или животиње. Поред тога, неопходно је тражити одговарајуће знање и смернице да ефикасно и безбедно примените појачање.