Који је главни циљ социологије

<Х1> Главни циљ социологије

<п> Социологија је наука која студира друштво и људске односе у њему. Његов главни циљ је разумевање и објашњење социјалних појава, настојање анализирања структура, институција и процеса који облик живота обликују у друштву.

<Х2> Разумевање друштва

<П> Да би се постигао свој циљ, социологија користи методе истраживања и анализе за истраживање различитих аспеката друштвеног живота, као што су култура, економичност, политика, образовање, религија, између осталих. Кроз ове истраге социолози желе да разумеју како људи комуницирају, како се утврђују норма и вредности и како се социјалне неједнакости производе и репродукују.

<Х3> Критичка анализа

<п> Поред разумевања друштва, социологија такође има за циљ да промовише критичку анализу постојећих друштвених структура. То значи испитивање неједнакости, неправда и угњетавања присутних у друштву, тражећи облике трансформације и побољшања.

<стронг> Доприноси социологије

<п> Социологија је допринела развоју различитих области знања, попут психологије, антропологије, политике, економије, између осталог. Њихове анализе и теорије помогле су да разумеју социјалне проблеме и траже рјешења за њих.

<Спан> Практична апликација

<п> Социологија такође има важну практичну примену, помажући у формулисању јавних политика, разумевање социјалних сукоба и промоцију једнакости и социјалне правде. Ваше студије су основне за разумевање социјалне динамике и траже поштеније и егалитарније друштво.

<О ол>
<ЛИ> Социолошке теорије
<ЛИ> Методе истраживања
<ЛИ> Анализа података
<ЛИ> Студије случаја

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Теорија
<Хх> Главни аутори


<тди>
<Тр>
<ТД> Функционализам
<ТД> Емиле Дуркхеим, Талцотт Парсонс

<Тр>
<ТД> Сукоб
<ТД> Карл Марк, Мак Вебер

<Тр>
<ТД> Симболична интеракционизам
<ТД> Георге Херберт Меад, Ервинг Гоффман


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/дкв4в9вгкцк" ширина = "560" висина = "315" Фререборбадер = "0" Дозволи за дозволу>