Шта је најчешће крв

<Х1> Шта је најчешће крв?

<п> Крв је суштинска компонента нашег тела и игра виталну улогу у нашем здрављу. Постоје различите врсте крви, класификоване према присуству или одсуству одређених протеина на површини црвених крвних зрнаца. Један од најважнијих фактора у класификацији крви је АБО систем.

<Х2> АБО систем

<п> АБО систем је најпознатији и широко коришћени систем класификације крви. Она дели крв у четири главне врсте: А, Б, АБ и О. Ове врсте се одређују присуством или одсуством две врсте антигена, а и Б, на површини црвених крвних зрнаца.

<Х3> Блоод О

<п> Крв типа О сматра се најчешћим међу светском популацијом. Око 45% до 50% људи има крвну тип О. Ова врста крви нема антигене А или Б на површини црвених крвних зрнаца. Међутим, има антитела против антигена А и Б у крвној плазми.

<стронг> Радозналост:

<п> Тип О крв се сматра универзалним донаторком, јер се може донирати људима са било којом крвном типом. Међутим, може примати само крв из истог типа, односно од људи са типом О.

<О ол>
<ли> крв а
<ЛИ> Блоод Б
<ЛИ> Блоод АБ
<ЛИ> Крв о

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Крвна врста
<Хх> антигени на површини црвених ћелија
<Хх> Антитела у крвној плазми


<тди>
<Тр>
<ТД> А
<ТД> А
<ТД> Анти-Б

<Тр>
<ТД> Б
<ТД> Б
<ТД> Анти-А

<Тр>
<ТД> АБ
<ТД> А и Б
<ТД> Ноне

<Тр>
<ТД> О
<ТД> Ноне
<ТД> Анти-А и Анти-Б


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>

<п> Укратко, типа О крв је најчешћа међу светском популацијом. Међутим, важно је запамтити да је компатибилност крви од суштинског значаја у трансфузија крви и трансплантације органа. Увек се посаветујте са здравственим стручњаком за тачније информације о вашој крвној врсти и могућим донацијама.