Који су симптоми камена жучне кесице

<Х1> Симптоми камена жучних плодова

<п> Галлбладдер Стоне, такође познат и као Цхолелитхиасис, је услов који се јавља када су мали чврсти одлазни депозити у жучној кесици. Ови камење може варирати у величини и количини и може проузроковати бројне нелагодне симптоме. У овом чланку ћемо разговарати о главним симптомима камена жучних гаљења.

<Х2> Болови у трбуху

Један од најчешћих симптома камена жучне кесице је бол у трбуху. Овај бол се обично јавља у горњем десном делу трбуха и може бити интензиван и упоран. Бол се може проширити на леђа и рамена и може се погоршати након оброка, посебно ако су богате масти.

<Х2> Мучнина и повраћање

<п> Други уобичајени симптом жучне љечке је присуство мучнине и повраћања. То је због опструкције протока од жучи, што може довести до иритације система стомака и пробавне системе.

<Х2> Ицтериа

<п> У тешким случајевима, жучни кесица може изазвати жутицу, која је жућкаста боја коже и очију. То се догађа када камење блокира билијарни канал, спречавајући да се жуч ослободи у цревима.

<Х2> Посвећена пробава

<п> Галлбладдер Стонес може утицати на варење, изазивајући симптоме попут пробавне сметње, осећај стомака након оброка и надимање. То је због смањене производње и пуштања жучи, што је неопходно за варење масти.

<Х2> Остали симптоми

<п> Поред горе поменутих симптома, жучни кесица такође може изазвати и друге симптоме, попут грознице, охладе, прекомерног зноја и губитка апетита.

<п> Важно је нагласити да нису сви људи са жучним каменом симптоми. Неки људи могу имати жучне каменце и никада не развију симптоме. Међутим, ако имате било који од горе наведених симптома, важно је потражити медицинску помоћ за одговарајућу дијагнозу и лечење.

<п> У тешким случајевима, уклањање жучних плодова, познато као холецистектомија, може бити потребно да се олакша симптоме и спречи компликације.