Шта је стих

<Х1> Шта је стих?

<п> Када је у питању стих, обично се односимо на одређени одломак из религиозног текста, попут Библије. Стихови су мале јединице значења које чине поглавља и свете књиге.

<Х2> Шта је стих?

<п> А стих је подела библијског текста који олакшава читање и упућивање на одређене одломке. У Библији свака књига је подељена у поглавља и свако поглавље је подељено у стихове. Ова подела је у тринаестог века уведена од стране Степхена Лангтона, надбискупа Енглеске.

<п> Стихови су нумерисани како би се олакшала локација и навођење специфичних библијских извода. На пример, када неко спомиње стих 16. Поглавље 3 Јохн’с Боок, он се односи на одређени одломак из ове свете књиге.

<Х3> Пример стиха:

<п> Пример библијског стиха је Јован 3:16, који каже: “Јер је Бог волео свет на такав начин да је дао своје једино рођене сина, да сви који верују у њега неће пропасти, већ имати вечни живот. “

<п> У овом стиху можемо идентификовати књигу (Јохн), поглавље (3) и стих (16). Ова структура олакшава локацију и упућивање на одређене библијске одломке.

<Х2> Остала употреба термина “стих”

<п> Поред верске употребе, термин “стих” се такође може користити у другим контекстима. На пример, у поезији, стих је линија или сет линија које чине песму. Већ у музици, стих је строфа или део песме.

<п> Важно је напоменути да је изван верског контекста термин “стих” може имати различита значења и варирати у складу са подручјем знања у којој се користи.

<Х2> Закључак

<п> Стих је јединство значења који олакшава читање и референцу на одређене одломке верских текстова, као што је Библија. Ова подела у стихове омогућава бољу организацију и разумевање светих текстова. Поред тога, термин “стих” се такође може користити и у другим контекстима, као што су поезија и музика.