Кад се особа претвара да је оно што није

<Х1> Када се особа претвара да је оно што није: поглед на неистину и његове последице

<п> У данашњем друштву, уобичајено је доћи до људи који се претварају да нису оно што нису. Без обзира да ли на друштвеним мрежама, радно место или чак у личним односима неистина се може манифестирати на различите начине и доносити негативне последице на све укључене.

<Х2> Маска неистине

<п> Када се неко претвара да је оно што није, они носе маску да се прилагоди одређеном стандарду или добију неку предност. Овакав став може бити мотивисан несигурношћу, жељом за социјално прихватање, потражите напајање или једноставно за недостатак карактера.

<п> Употреба ове маске може се схватити недоследним ставовима и понашањем са правом личношћу особе. Може се понашати љубазно и корисно пред другима, али бити себичан и манипулативан иза сцене.

<Х3> Последице неистине

<п> Неигхство може имати неколико негативних последица и за оне који се претварају да нису оно што није, и онима који су преварени тим ставом. Међу главним последицама можемо да истакнемо:

<О ол>
<ЛИ> Губитак самопоуздања: Када неко сазна да је преваран, поуздано је потресно и то је тешко обновити;
<ЛИ> Губитак у односима: неистина може негативно утицати на личне и професионалне односе, генерисање сукоба и неслагања;
<ЛИ> Потешкоће у успостављању истинитих обвезница: лажни људи имају потешкоћа у успостављању истинитих обвезница, јер се њихови односи заснивају на лажи и манипулацијама;
<ЛИ> Емоционално трошење и суза: Обоје који се претварају да нису оно што није, а ко је преварен може да поднесе значајно емоционално хабање и суза;
<ЛИ> Оштећена репутација: неистина може огрнути репутацију особе, утјецати на његов слику пре других.

<Х2> Како се бавити неистином

<П> Суочен са неистином других, важно је знати како да се носи са овом ситуацијом. Неки савети могу помоћи:

<ул>
<ЛИ> Останите верни својим вредностима и принципима;
<ЛИ> Будите свесни знакова неистине, као недоследност између речи и акција;
<ЛИ> Отворено разговарајте о особи, изражавајући њихове забринутости и осећања;
<ЛИ> Успоставите здраве границе и не манипулише се;
<ЛИ> Тражите подршку поузданих људи;
<ЛИ> Ако је потребно, одмакните се од лажних и токсичних људи.

<П> Подносим се на истински и аутентичан начин, могуће је изградити здравије и истинске односе засноване на самопоуздању и међусобном поштовању.

<Х3> Важност аутентичности

<П> Бити аутентично је основно за лични развој и за изградњу истинитијих и поштеног друштва. Аутентичност нам омогућава да будемо оно што стварно јесте, без страха од пресуда или одбацивања.

<п> Стога је од суштинске важности да се свако од нас одражава на наше ставове и настоји да буде истина у свим областима живота. Тек тада можемо да изградимо здравије односе и окружења, где неистина не налази простор за манифест.

<П> Будимо истинит, будимо аутентични!