Која храна повећава холестерол

<Х1> Храна која повећава холестерол: Шта вам је потребно да знате

<п> холестерол је масна супстанца која се налази у нашем телу и присуствује и у неком намирници. Постоје две врсте холестерола: ЛДЛ, позната као “лош холестерол” и ХДЛ, познат као “добар холестерол”. Прекомерни ЛДЛ може се накупљати у артеријама, повећавајући ризик од кардиоваскуларних болести.

<Х2> Холестерол -Рицх Фоодс

<п> Познато је да је нека храна повећала ниво холестерола у крви. Важно је избећи прекомерну потрошњу ове хране, посебно ако већ имате високе проблеме холестерола. Погледајте неколико примера у наставку:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Сјајно месо: црвено месо са привидном масноћом као што је сланина, ребра и пицанха богат је холестеролом.
<ЛИ> <стронг> уграђен: кобасица, кобасица, салама и шунка прерађује се и намирница која такође имају високи садржај холестерола.
<ЛИ> <стронг> морски плодови: козице, шкољке и ракови углавном су извори холестерола.
<ЛИ> <стронг> интегрални млечни производи: цело млеко, жуто сир и путер су богати засићеним мастима, које могу подићи холестерол.
<ЛИ> <стронг> пржена храна: чипс, грицкалице и хлебне хране имају транс масти, које повећавају лош холестерол.

<Х2> Храна која помаже у смањењу холестерола

Срећом, постоје и намирница која може помоћи у смањењу нивоа холестерола у крви. Укључите те намирнице у исхрани да бисте одржали кардиоваскуларно здравље ажурирано:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Воће и поврће: богат растворљивим влакнима као што су јабука, наранџасти, броколи и шаргарепа, помажу у смањењу холестерола.
<ЛИ> <стронг> риба богата омега-3: лосос, туњевина и сардине су примери риба које имају омега-3, здраву масноћу за срце.
<ЛИ> <стронг> уљана: ораси, ораси и бадеми су добри извори масти који помажу у смањењу холестерола.
<ЛИ> <стронг> маслиново уље: умерена потрошња екстра дјевичанског маслиновог уља може помоћи у смањењу лошег холестерола.
<ЛИ> <стронг> махунарке: пасуљ, леће и сланутак су богати протеинима влакана и поврћа који помажу у смањењу холестерола.

<п> Запамтите да је важно одржати уравнотежену исхрану и редовно вежбати да бисте одржали нивои холестерола под контролом. Увек се обратите лекару или нутриционисту за персонализоване смернице.

<п> Извори:

<О ол>
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.мининхавида.цом.бр/алиментацао/тудо- собре/16694-цолестерол-алто "> Мој живот
<ЛИ> <а хреф = "хттпс: //ввв.туасауде.цом/алиментес-вхат-иментам-а-лалестерол/ "> Ваше здравље
<ли> <а хреф = "хттпс: //ввв.маиоцлиц.орг/дососеасес-цондионтионс/хигх-блоод-цхолестерол/симпт-цаусес/сиц-20350800 "> Маио клиника