Тигар и змај

<Х1> Тигер и Змај: прича о борби и магији

<п> Ако сте љубитељ борилачких вештина и фантастичних филмова, сигурно сте чули за “Тигер и Змаја”. Овај епски филм, којим је режирао Анг Лее, објављен је 2000. године и освојио је срце јавности и критичара. Са талентованим уловом и завјеру, постало је класик жанра.

<Х2> Плац

<п> Прича се одвија у феудалној Кини током династије Кинг. Обухвата се око четири главна лика: Ли Му Баи, Иу Сху Лиен, Јен Иу и Ло. Ли Му Ба је познати мачевалац који одлучује да се повуче и испоручи свој легендарни мач, зелену дестинацију, Иу Сху је заложно право, његовог пријатеља и вешт ратника. Међутим, мач је украден од Јен Иу, млади аристократ који снови да постане сјајан борац.

Одатле је парцела одвијала у низу преокрета, са спектакуларним борбама, откривеним издајцима и тајнама. Филм се бави темама као што су част, љубав, одредиште и потрага за слободом. Поред тога, такође представља снажне критике ригидности традиција и улогу жена у друштву времена.

<Х2> Борбени сцене

<п> Једна од најупечатљивијих карактеристика “Тигра и Змаја” је његова невероватна сцена борбе. Они су мајсторски кореографирани и комбинују покрете борилачких вештина са задивљујућим визуелном естетиком. Ацторс цхов иун-масти, Мицхелле Иеох, Зханг Зиии и Цханг Цхен интензивно су тренирали да би обављали сложене пригушене и кореографију, што је резултирало секвенцима дах.

<Х3> Културни утицај

<п> “Тигер и змај” био је прекретница у историји азијског биоскопа. Поред освајања четири награде Осцара, укључујући најбољи страни филм, отворио је врата за остале продукције жанра да се признају на међународном нивоу. Филм је такође помогао популаризацији кинеске борилачке вештине и источне културе уопште.

<п> Поред тога, “Тигер и Змај” је такође био одговоран за инспиратирање низа наредних продукција, попут ТВ серије, видео игара и чак низа издања у 2016. под називом “Тигер и Змај: мач Судбина “.

<Х2> Закључак

<п> “Тигер и змај” је филм који комбинује акцију, романтику и фантазију на сјајан начин. Са ангажовањем заплете, очаравајући ликове и спектакуларне борбене сцене, постао је филмски класик. Ако га још нисте гледали, немојте пропустити прилику да знате ову невероватну причу о борби и магији.