који елементи чине саобраћајни систем хоризонтално сигнализација

<Х1> Који елементи чине саобраћајни систем: хоризонтално сигнализација

<п> Хоризонтално сигнализација је суштински део саобраћајног система, који је одговоран за водеће возаче и пешаке на јавним путевима. Састоји се од неколико елемената који имају за циљ да обезбеде сигурност и флуидност саобраћаја. У овом чланку ћемо знати главне елементе који чине хоризонтално сигнализација.

<Х2> Сигнализација покретачких група

Један од главних облика хоризонталног сигнализације је разграничење носећих бендова. Ове траке су обојене на поду и имају за циљ да организују проток возила, што указује на то где треба да транзит. Раскини могу бити континуирани, што указује да је претицање забрањено или се објединити, омогућавајући претицање у одређеним одломцима.

<Х2> Пешачка сигнализација

<п> Хоризонтално сигнализација се такође користи за обезбеђивање пешачке безбедности. Пешачки распони су обојени на поду и указују на места где пешаци треба да пређу пут. Поред тога, коришћене су и “зебре”, које су дијагоналне траке обојене на поду за упозорење возача о присуству пешака.

<Х2> Сигнализација паркинг места

<п> Још један важан елемент хоризонталног сигнализације је паркирање. Користе се за разграничење паркинг места на јавним путевима, што указује на то где се возила могу паркирати. Поред тога, забрана паркирања се такође користи, која наводе места где је забрањено паркирати.

<Х2> Сигнализација препреке

<п> Хоризонтално сигнализација се такође користи за упозоравање возача о присуству препрека на путу. Подне ознаке се користе за означавање присуства бодљица, прољетних прекидача, трака и других препрека које могу ометати циркулацију возила.

<Х2> Сигнализација упутства

<п> Поред горе поменутих елемената, хоризонтално сигнализација се такође користи за вођење управљачких програма. Стрелице са пода се користе за означавање управљача да возила треба да следе, као и друге ознаке које помажу у смеру, као што су распони конверзије и ексклузивне траке за одређене врсте возила.

<Х3> Закључак

<п> Хоризонтално сигнализација је основни део саобраћајног система, који је одговоран за водеће возаче и пешаке на јавним путевима. Састоји се од неколико елемената, попут ваљаних опсега, пешачких бендова, паркинг места, ознаке препрека и ознаке оријентације. Сви ови елементи имају за циљ да обезбеде сигурност и флуидност саобраћаја, доприносећи сигурнијим и више организованим саобраћајем.