Наочаре или наочаре

<Х1> Наочаре или наочаре: Шта је у праву?

<п> Када се називамо више објекта, уобичајено је да настане сумње у исправан начин коришћења дефинисаног чланка. У случају наочара, питање је да ли треба да користимо “наочаре” или “наочаре”. У овом чланку ћемо јасно и објективно разјаснити ово питање.

<Х2> Дефинисан чланак

<п> Дефинисан чланак користи се за означавање да се односимо на нешто специфично, познато и за звучника и слушаоца. У случају наочара, тачан дефинирани чланак је “ОС”.

<п> То је зато што су “наочаре” множина реч, чак и ако се односи на један предмет. Стога морамо користити ГЛУРАЛНИ дефинисати чланак “ОС” да се сложи са именицом.

<Х3> Примери:

<п> 1. Купио сам <строго> наочаре ново.
<п> 2. Изгубила је <стронг> наочаре на плажи.
<п> 3. Видели сте <строго> наочаре оставили смо за столом?

<Х2> Употреба једнине

<п> Иако је тачно да се користи глорално дефинисан чланак “ОС” пре “наочара”, уобичајено је пронаћи људе који користе појединачни дефинисани чланак “О”. Међутим, овај образац се сматра граматички нетачним.

<П> Стога да се избегне грешке у договору, препоручује се увијек коришћење ГЛУРАЛНОГ ГЛАВА “ОС” пре “наочара”.

<Х2> Закључак

<п> Исправан начин коришћења дефинисаног чланка пре “наочара” су “наочаре”. Иако је јединствени објект, реч “наочаре” је множина и зато је потребна употреба ГЛУРАЛНОГ ГЛАВА “ОС”.

<п> Надамо се да ће овај чланак разјаснити ваше сумње на тему. Ако и даље имате било каквих питања, оставите у коментарима испод.