које плодове да дијабетичар може јести

<Х1> Које воће може јести дијабетичара?

<п> Једна од главних брига оних који имају дијабетес је храна. Важно је да контролишете количину шећера која се потроши да би се одржала стабилна нивоа глукозе у крви. Али шта је са плодовима? Да ли дијабетичари могу јести све воће?

<Х2> Важност плодова у исхрани

<п> Воће су извори витамина, минерала, влакана и антиоксиданса, суштински је за здраво јело. Они помажу ојачати имуни систем, побољшати варење и спречити разне болести. Међутим, неко плодове има више шећера, што може бити штетно за оне који имају дијабетес.

<Х3> Воће са ниским гликемијским индексом

<п> За дијабетичари, препоручује се конзумирање плодова са ниским индексом гликемијских гликамија, тј. Они који не брзо подижу ниво шећера у крви. Неке опције воћа са ниским гликемијским индексом су:

<О ол>
<ЛИ> Аппле;
<ЛИ> Пера;
<ЛИ> Цхерри;
<ли> бресква;
<ЛИ> ПЛУМ;
<ЛИ> Јагода;
<ЛИ> Авокадо;
<ЛИ> Лимун;
<ЛИ> дин;
<ли> Ватермелон.

<п> Ови воће се могу конзумирати умјерено, увек поштујући износ који препоручује лекар или нутрициониста.

<Х2> Како конзумирати плодове

<п> Поред одабира плодова са ниским гликемијским индексом, такође је важно обратити пажњу на облик потрошње. Избегавајте да конзумирају воће сока док процес вађења сока може повећати индекс гликемијских млицемија. Радије конзумирајте цело воће, огулите и багассе, јер влакна присутна у овој храни помажу у контроли апсорпције шећера.

<п> Други савет је да конзумира плодове заједно са храном богатом протеином и здравим мастима као што су природни јогурт или ораси. Ово помаже у смањењу утицаја шећера на тело.

<Х2> Закључак

<п> Дијабетичари могу конзумирати плодове све док одаберу опције са ниским гликемијским индексом и поштују препоручене количине. Поред тога, важно је имати медицинску или хранљиву праћење да бисте подесили исхрану у складу са појединачним потребама.

<П> Увек запамтите да се консултујете са здравственим радником пре него што направите било какве промене у храни.