Шта изазива фарингитис

<Х1> Шта узрокује фарингитис?

<п> Фарингитис је упала жриновог, што је задњи део грла. Ово стање може бити узроковано различитим факторима, укључујући:

<Х2> Вирусне инфекције
<п> Већина случајева фарингитиса проузрокују вирусне инфекције као што су уобичајена прехлада или грипа. Ове инфекције су веома заразне и могу се пренијети од особе на особу кроз директан контакт или ваздух, када је неко заражен кашаљ или киха.

<Х2> Бактеријске инфекције
<п> Неке бактеријске инфекције, као што су групна инфекција стрептокока, такође могу изазвати фарингитис. Ове бактеријске инфекције су мање уобичајене, али могу бити теже и захтевају лечење антибиотицима.

<Х2> Алергије
<п> Неки људи могу да развију фарингитис због алергија, попут алергије у полени, прашини или животињској коси. Изложеност алергенима може иритирати грло и изазвати упалу.

<Х2> Надражени заштите животне средине
<п> Изложеност иритантима животне средине као што су дим цигарете, загађење ваздуха или досадне хемикалије такође могу изазвати фарингитис. Ови иританти могу иритирати грло и довести до упале.

<Х2> Гастроезофагеални рефлукс
<п> Гастроезофагеални рефлукс се јавља када се стомачна киселина враћа у једњак и грло. Ова киселина може иритирати грло и изазвати фарингитис.

<Х2> Прекомерна употреба гласа
<П> Прекомерна употреба гласа, попут вриштања или разговора дуже време, може проузроковати иритацију грла и довести до фарингитиса.

<Х2> Остали фактори
<п> Поред тога, одређени медицински услови, као што су ХИВ / АИДС, могу повећати ризик од развоја фарингитиса. Употреба одређених лекова, као што су кортикостероиди, такође могу бити фактор ризика.

<п> Важно је да се консултујете са лекаром за одговарајућу дијагнозу и утврдите узрок фарингитиса. Лечење ће зависити од основног узрока и може укључивати одмор, хидратацију, лекове за помоћ симптом и, у неким случајевима, антибиотицима.