Шта се избеглице за заштиту животне средине разликују од осталих врста избеглица

<Х1> Шта се разликује из избеглица за заштиту животне средине из других врста избеглица?

<п> Избеглице за заштиту животне средине су специфична врста избеглица које избегне своје домове због природних катастрофа као што су урагани, земљотреси, поплаве, суше и друге екстремне климатске догађаје. Они су присиљени да напусте своје домове и траже уточиште на другом месту због уништења узрокованих тим катастрофама.

<Х2> Еколошке избеглице вс. Остале врсте избеглица

<п> Иако избеглице за животну средину деле неке сличности на друге врсте избеглица, као што су политичке избеглице или ратне избеглице, постоје неке важне разлике између њих.

<Х3> Узрок расељености

Док политичке избеглице беже због политичког прогона, а ратне избеглице беже од оружаног сукоба, избеглице за заштиту животне средине су приморане да напусте своје домове због природних катастрофа. Узрок расељавања је чисто еколошка, везана за екстремне климатске догађаје.

<Х3> Правна заштита

<п> Политичке избеглице и ратне избеглице заштићене су међународним конвенцијама, као што су Конвенција Уједињених нација о статуту избеглица. Међутим, избеглице за животну средину немају исту правну заштиту. Тренутно не постоји посебан међународни уговор о заштити права животне средине избеглица.

<Х3> Званично признање

Иако се политичке избеглице и ратне избеглице званично признају као избеглице и имају приступ помоћи и заштити, избеглице за заштиту животне средине често нису званично признате као избеглице. То отежава приступ хуманитарном помоћи и правну заштиту.

<Х2> Утицај климатских промена

<п> Са повећањем климатских промена и екстремних климатских догађаја очекује се да ће се број избеглица за животну средину значајно повећати у наредним деценијама. Подизање нивоа мора, дезертификације, оскудица воде и други ефекти климатских промена могу довести до повећања расељавања људи због природних катастрофа.

<п> Важно је да међународна заједница призна постојање избеглица за животну средину и рад на пружању заштите и помоћи овим угроженим људима. Поред тога, мере за ублажавање климатских промена и смањење утицаја природних катастрофа такође су од суштинског значаја за спречавање присилног расељавања милиона људи.