Које су предности креатина људском телу

<Х1> Предности креатина људском телу

<п> креатин је веома популаран додатак између спортиста и практичара физичких активности. Наравно да је произвео наше тело и може се добити и храном, посебно из потрошње меса и риба.

<Х2> Шта је креатин?

<п> креатин је супстанца која је састављена од три аминокиселине: аргинин, глицин и метионин. Игра фундаменталну улогу у снабдевању енергије мишићним ћелијама, посебно је важно током високих вежби интензитета и кратког трајања.

<Х3> Предности креатина

<п> Употреба креатина као додатак може донети неколико користи људском телу. Неки од главних је:

<О ол>
<ЛИ> Повећана снага снаге и мишића;
<ЛИ> Побољшање спортских перформанси, посебно у експлозији и брзинама брзине;
<ЛИ> Повећана мишићна маса;
<ЛИ> Бржи опоравак између обуке;
<ЛИ> Побољшање способности да врши понављања у вежби бодибилдинг;
<ЛИ> Повећана хидратација мишићних ћелија;
<ЛИ> Стимулисање синтезе мишићних протеина;
<ЛИ> Побољшање когнитивне функције;
<ЛИ> Смањење умора мишића;
<ЛИ> Помоћ у лечењу неких неуромускуларних болести.

<п> Важно је напоменути да предности креатина могу варирати од особе до особе, а њихову употребу треба да прате здравствени радник.

<Х2> Како узимати креатин?

<п> креатин се може наћи у различитим облицима, као што су монохидрат, прах, капсуле или течности. Најчешћи облик је креатин монохидратни прах, који се може помешати са водом или соком.

Препоручена доза креатина варира у зависности од циља и телесне тежине сваке особе. Генерално, почетна доза је 20 грама дневно, подељена у четири дозе 5 грама недељу дана. Након ове почетне фазе, доза одржавања је 3 до 5 грама дневно.

<п> Важно је запамтити да креатин треба конзумирати заједно са уравнотеженом исхраном и редовном вежбањем.

<Х2> Нежељени ефекти и контраиндикације

<п> креатин се сматра сигурним када се користи у складу са препорукама и одговарајућим дозама. Међутим, у неким случајевима могу се појавити нуспојаве попут задржавања течности, дебљање, гастроинтестиналне нелагодности и грчеве мишића.

<п> Поред тога, креатина се не препоручује за особе са бубрезима, јетри или имају историју кардиоваскуларних болести. Труднице, дојење и млађе од 18 година такође би требало да избегну употребу креатина.

<п> Увек је важно да се консултујете са лекаром или нутриционистом пре него што започнете употребу било којег додатка хране.

<Х2> Закључак

<п> креатин је додатак који су спортисти и практичари физичких активности које су чинили због његових користи људском телу. Правилна употреба и праћене здравствених радника могу донијети побољшање у спортским перформансама, повећане мишићне масе и остале здравствене и добробитне користи.

<п> Међутим, од суштинског је значаја да поштујете препоручене дозе и контраиндикације, као и одржавање уравнотежене исхране и редовне вежбе.