О’Куе и Мбти

<Х1> Шта је МБТИ?

Миерс-Бриггс индикатор типа) је инструмент психолошке евалуације засноване на теорији психолошког типа Царл Јунг. Развио га је Катхерине Цоок Бриггс и њена ћерка Исабел Бриггс Миерс и има за циљ да идентификује индивидуалне преференције људи у односу на четири главне психолошке димензије.

<Х2> Четири димензије МБТИ

<п> МБТИ процењује четири главне димензије личности:

<О ол>
<ЛИ> <стронг> Енергија: означава да ли се особа налазе више на унутрашњу (интровертну) или споља (екстровертну) свету.
<ЛИ> <стронг> перцепција: означава да ли особа има тенденцију да примене информације конкретније (сензорне) или више апстрактније (интуитиве).
<ЛИ> <стронг> Пресуда: означава да ли особа има тенденцију да доноси одлуке на основу објективних критеријума (мисаоних) или личних разматрања (осећај).
<ЛИ> <стронг> Животни стил: означава да ли особа има више преферираније и планиране (пресуде) или флексибилније и спонтане (перцепције) живот.

<Х3> Како МБТИ ради?

<п> МБТИ се примењује путем упитника са низом питања чији је циљ идентификовање појединачних преференција у свакој од четири димензије. На основу одговора, могуће је одредити психолошку врсту особе која је представљена комбинацијом четири слова.

<п> Постоји 16 могућих психолошких врста у МБТИ, као што су: ИСТЈ, ЕНФП, ЕСТП, ИНФЈ, између осталих. Свака врста има специфичне карактеристике и различите трендове понашања.

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Тип
<Хх> Опис


<тди>
<Тр>
<ТД> ИСТЈ
<ТД> Интровертни, сензорни, мисао, пресуда

<Тр>
<ТД> ЕНФП
<ТД> Одлазни, интуитивни, осећај, перцепција

<Тр>
<ТД> ЕСТП
<ТД> ЕКСТРОВЕРТ, сензорни, мисао, перцепција

<Тр>
<ТД> Инфј
<ТД> Интровертни, интуитиван, осећај, пресуда


<П> Важно је напоменути да МБТИ није мерило вештине или вештина, већ алат за боље разумевање жестоких преференција и трендова у понашању.

<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/видео_ид" ширина = "560" висина = "315" Фреребордер = "0" Дозволи за дозволу>