Шта да радим када не можете да спавате

<Х1> Шта да радите када не можете да спавате

<п> Ко никада није био у те ноћи када једноставно не могу да спавају? То је фрустрирајућа ситуација која може утицати на наше здравље и благостање. Али не брините, у овом чланку ћемо вам дати неколико савета да се бавите овим проблемом и добро се снађете.

<Х2> 1. Успоставите рутину сна-а

<П> Имати рутину сна је пресудна за осигурање доброг квалитета одмора. Покушајте да успоставите редовно време да спавате и пробудите се, чак и викендом. Ово помаже да се тело навикне и регулише унутрашњи сат.

<Х2> 2 Створите погодно окружење за сна

<п> Тиха, тамна и тиха атмосфера је од суштинског значаја за лаку ноћ. Инвестирајте у завесе које блокирају светло, користите заштитнике уха ако постоји спољни шум и држите собну температуру пријатну.

<Х2> 3. Избегавајте стимулансе пре спавања

<п> Кофеин, никотин и алкохол су супстанце које могу ометати спавање. Избегавајте да их конзумирате неколико сати пре спавања. Одлучите се за опуштајуће чајеве као што су камилијски или лимунски балзам, који може помоћи да изазове спавање.

<Х2> 4. Вежбајте опуштајуће активности пре спавања

<п> Пре одласка у кревет, покушајте да обављате активности које помажу опуштању, као што је читање књиге, слушајући меку музику или узимање топлог туширања. Избегавајте употребу електронских уређаја као што су паметни телефони и таблете, јер плаво светло које их емитује може ометати производњу мелатонина, хормона спавања.

<Х2> 5 Не останите у кревету ако не можете да спавате

<п> Ако лежите у кревету током 20 минута и не можете да спавате, устаните и учините нешто опуштају у другом окружењу. Повратак у кревет само кад је опет успавано. Боравак у кревету оживљавањем може повећати анксиозност и снажније спавање још теже.

<Х2> 6 Редовно вежбајте вежбање

<п> Редовна вежба може помоћи побољшању квалитета спавања. Али избегавајте вршење вежби врло близу спавања, јер интензивна физичка активност може чинити тело више упозоравати и отежати опуштање неопходно за спавање.

<Х2> 7. Посаветујте се са професионалним

<п> Ако уопште следите све ове савете, остали имате потешкоће са спавањем, важно је потражити помоћ професионалца. Лекар за спавање може проценити ваш случај и навести најбољи третман за ваш проблем.

<п> Пратите ове савете бићете боље спремни да се суочите са ноћима које не можете да спавате. Запамтите важност лаку ноћ за ваше здравље и добробит. Спавај добро!