Шта је био пангерманизам

<Х1> Шта је био пангерманизам?

<п> Пангерманизам је био политички и културни покрет који је у Немачкој појавио у деветнаестом веку у Немачкој, у циљу обликовања свих народа германских порекла у једној држави.

<Х2> Историјски порекло и контекст

<п> Пангерманизам је имао своје коријене у немачком национализму и идеал уједињења Немачке, која је достигла 1871. године стварањем немачког царства. Од тог тренутка покрет је почело да добија снагу и прошири се изван немачких граница.

<Х3> Главне идеје и циљеве

<п> Пангерманизам је одбранио идеју да сви народи немачког порекла треба да буду уједињени у једној држави, формирајући велику немачку нацију. То је укључивало не само Немце, већ и друге немачке народе, попут холандских, Скандинавца и Швајцарки.

<п> Поред тога, покрет је такође имао за циљ да прошири њемачку територију, причвршћивање региона насељених германским народама који су били под владавином других земаља. То је довело до територијалних сукоба и спорова, посебно са земљама Француске и Источне Европе.

<стронг> Утицаји и последице

<п> Пангерманизам је имао велики утицај на европску политику деветнаестог и почетка двадесетог века. Идеје кретања утицале су на немачку спољну политику, што је довело до низа сукоба и ратова, попут првог и Другог светског рата.

<п> Поред тога, пангерманизам је такође имао културни утицај, промовирајући идеју супериорности немачке расе и доприносећи ширењу расистичких и ксенофобичних идеја.

<О ол>
<ЛИ> Територијални сукоби и ратови
<ЛИ> Утицај на немачку спољну политику
<ЛИ> Дисеминација расистичких и ксенофобичних идеја

<табле>
<тхеад>
<Тр>
<Хх> Територијални сукоби
<Хх> Ратови
<Хх> Политички утицај
<Хх> ширење расистичких идеја


<тди>
<Тр>
<ТД> Спори са Француском
<ТД> Ворлд Вар И
<ТД> Територијална експанзија
<ТД> Ксенопхобиа

<Тр>
<ТД> Сукоби у источној Европи
<ТД> Други светски рат
<ТД> Уједињење германских народа
<ТД> Супремација немачке расе


<а хреф = дува <Ифраме срц = "хттпс: //ввв.иоутубе.цом/ембед/дкв4в9вгкцк" ширина = "560" висина = "315" Фререборбадер = "0" Дозволи за дозволу>