О’то је био ционизам

<Х1> Шта је био ционизам?

<п> ционизам је политички и друштвени покрет који је појавио крајем деветнаестог века са циљем успостављања јеврејске државе у историјској регији Палестине. Израз “ционизам” потиче из “Сиона”, референца на планину Сион у Јерусалиму, сматрало је светим местом за јудаизам.

<Х2> Порекло ционизма

<п> ционизам је имао своје коријене у контексту растућег анти -Семитизма у Европи, посебно након случаја анти -Семитизма у случају Дреифус у Француској. Тхеодор Херзл, аустријски јеврејски новинар, сматра се оснивач модерног ционистичког покрета. У својој књизи “Јеврејска држава”, објављена 1896. године, Херзл је тврдила да је једино решење за анти -Семитизам стварање независне јеврејске државе.

<Х3> Циљеви сиронизма

<п> Главни циљ ционизма био је успостављање националног дома за јеврејски народ, где би могли безбедно живети и вежбати њихово само-разређивање. Ционисти су веровали да је само стварањем јеврејске државе, Јевреји побјегли од прогона и дискриминације са којима су се суочавали другде.

<п> Поред тога, ционизам је такође имао за циљ да ојача јеврејски идентитет и промовише културну и националну ренесансу јеврејског народа. Ционисти су настојали да оживе хебрејски језик који је био широко заборављен и промовисати јеврејску имиграцију у Палестину.

<Х2> Имплементација сиронизма

<п> Имплементација ционизма укључивала је масовну миграцију Јевреја у Палестину и куповину земљишта за успостављање јеврејских насеља. Током периода британског мандата у Палестини (1920-1948), ционистички покрет стекао је снагу и број Јевреја у региону значајно се повећао.

<п> Након Другог светског рата и холокауста, ционизам је стекао још више међународне подршке. 1947. УН је одобрио план палестинске дељења, који је предвидио стварање јеврејске државе и арапске државе у региону. То је довело до оснивања државе Израела 1948.

<Х2> Контроверзе и критике

<п> Зионизам је била предмет полемике и критике током година. Неки тврде да је стварање јеврејске државе у Палестини резултирало протеривањем и расељавањем стотина хиљада Палестинаца, што је довело до трајног сукоба у региону.

<п> Поред тога, ционизам је такође критиковала неке групе по својој политици у вези са Палестинцима и њихов приступ окупираним територијама. Зионистички покрет је такође разнолик, са различитим струјама и мишљењима у самом покрету.

<Х3> Закључак

<п> Зионизам је био покрет који је настојао да оснује јеврејску државу у Палестини као одговор на анти -Семитизам и прогоне са којима се суочава Јевреји у Европи. Иако је постигао свој циљ стварањем државе Израела, ционизам остаје контроверзна тема и предмет расправе до данас.