проповедање на бетесдарском резервоару

<Х1> Проповедање на Беттесда резервоару

<Х2> Исусово оклоп у резервоару Беттесда

<п> Резервоар Беттесда је место које се спомиње у Новом завету Библије, где је Исус извршио чудо излечења. У овом проповедању, истражићемо значење овог догађаја и како можемо применити његове учења у нашем животу.

<Х3> Историја резервоара Беттесда

<п> Бетхесда је резервоар био мјесто у Јерусалиму, у близини врата овца, где су се многи пацијенти окупили у потрази за исцељењем. Према традицији, анђео се повремено спустио и узбудио воде резервоара, а први пацијент који је ушао у воде би се излечио из његове болести.

<п> У Јовану 5: 1-9, нашли смо причу о човеку који је био болестан 38 година и чекао је заузврат да уђе у резервоар. Исусе, види га, питао је да ли жели да буде зацељен. Човек је одговорио да нема никога да му помогне да уђе у резервоар када су воде узнемирене.

<п> Исус је тада рекао човеку да устане, узми своје носила и хода. Одмах је човек зацелио и почео да хода. Ово чудо изазвало је велико мерење међу људима који су били сведоци шта се догодило.

<Х2> Духовно значење Беттесда резервоара

<п> Поред физичког чуда зарастања, Беттесда је резервоар такође дубоко духовно значење. Он представља потребу да се препозна наше стање духовне болести и тражи исцељење у Исусу.

<п> Баш као што се болесни човек очекује заузврат у резервоару, често очекујемо и повољну прилику или околност да траже духовно исцељивање. Међутим, Исус нас учи да је једини који нас заиста може излечити.

<п> Исус није само излечио болесног човека, већ га је такође ослободио од свог стања парализе. Слично томе, жели да нас ослободи свих наших духовних болести, да ли су грехе, пороци, емоционална траума или било шта што нас спречава да у потпуности живимо у његовој милости.

<Х2> Примјена учења резервоара Беттесда до наших живота

<п> Да бисте на нашем животу применили учења Беттесда, морамо препознати нашу потребу за исцељивањем и тражити Исуса са свим нашим срцима. Спреман је да нас излечи и ослободи нас, само веруј у његову снагу.

<п> Поред тога, морамо напустити размишљање о чекању повољних околности да траже духовно исцељивање. Исус је увек на располагању да нам помогне, без обзира на наше услове или ограничења.

<п> Баш као што је болесни човек морао да устане и узме свој носив да би се излечио, такође морамо да водимо став вере и послушности. Морамо устати из нашег духовног парализе и следити Исусове учења, верујући да ће нас водити на путу исцељења и ослобађања.

<п> Закључак:

<п> Резервоар Беттесда је моћан пример исцељених снага Исуса. Он нас учи да не морамо да чекамо да повољне околности траже духовно исцељивање, већ да верујемо Исусу и да се одузмем вере и послушност. Можемо ли применити ове учења на наше животе и искусити исцељење и ослобађање да нам само може да нам понуди.