Који је био основни принцип социологије за Дуркхеима

<Х1> Основни принцип социологије за Дуркхеим

<Х2> Увод
<п> Социологија је наука која студира друштво и људске односе у њему. Један од главних теоретичара у овој области је Емиле Дуркхеим, који се сматра оца модерне социологије. Дуркхеим је развио разне концепте и принципе који су у основи ове дисциплине, један од њих основни принцип социјалне солидарности.

<Х2> Основни принцип социјалне солидарности
<п> Дуркхеим је веровао да је социјална солидарност основни елемент за кохезију и здраво функционисање друштва. Тврдио је да је то солидарност резултат поделе социјалног рада и међузависности између појединаца.

<Х3> Подјела социјалног рада
<п> Према Дуркхеиму, подјела рада је суштинска карактеристика модерних друштава. Састоји се у специјализацији задатака и функција, где сваки појединац игра одређену улогу у друштву. Ова подела рада ствара међузависност, јер свака особа зависи од рада других да задовоље њихове потребе.

<Х3> Међузависност и солидарност
<п> Међуовисност која произлази из поделе радне снаге је оно што ствара социјалну солидарност. Дуркхеим је идентификовао две врсте солидарности: механика и органски језик.

<п> Механичка солидарност је карактеристична за традиционална друштва, где се социјална кохезија заснива на сличности и усаглашености са заједничким нормама и вредностима. У овој врсти солидарности, појединци имају сличне улоге и функције, а казна за преступе је озбиљна.

<п> Органска солидарност је карактеристична за савремене друштва, где се социјална кохезија заснива на комплементарности и међузависности различитих друштвених функција. У овој врсти солидарности, појединци имају различите улоге и функције, а казна за преступи су мање озбиљна.

<Х2> Закључак
<п> Основни принцип социологије за Дуркхеим је социјална солидарност, што је резултат поделе радне снаге и међузависности између појединаца. Ова солидарност је од суштинског значаја за здраво функционисање друштва, било традиционалне или модерне.

<п> Важно је напоменути да је Дуркхеим развио многе друге концепте и принципе који су допринели развоју социологије као науке. Његов рад и даље се проучава и расправља о овом дану, утјечући на различите области знања.