Које године се сматра дететом

<Х1> Која је година сматрана дететом?

<п> Када говоримо о деци, обично мислимо на мала бића, пуну енергије и радозналости. Али у чему се годинама сматра дететом након свега?

<п> Према статуту детета и адолесцената (ЕЦА), у Бразилу дете се сматра да је особа до 12 непотпуних година. Од 12. године, сматра се тинејџером.

<Х2> Шта каже статут детета и адолесцената?

ЕЦА је закон који утврђује права и дужности деце и адолесцената у Бразилу. Дефинира дете као особу стар до 12 година и адолесцент је стар између 12 и 18 година.

<п> Овај статут гарантује низ основних права за децу, као што је право на живот, здравље, храну, образовање, слободно време, породицу и живот у заједници, између осталог.

<Х3> Зашто је важно дефинисати старост која ће се сматрати дететом?

<п> Дефиниција старости за разматрање детета је важно да би се осигурала заштита и правилна нега за ову старосну групу. Деца имају специфичне потребе и захтијевају посебну пажњу, како у погледу основне неге и у њиховом физичком, емоционалном и социјалном развоју.

<п> Поред тога, дефиниција старости је такође релевантна за примену јавних политика из детињства, као што су програми здравља, образовања и социјалне помоћи.

<стронг> Закључак

<п> Добра која се сматра дететом је до 12 година непотпуна, према статуту детета и адолесцената. Ова дефиниција је важна да би се осигурала заштита и правилна нега деце, као и за спровођење јавних политика у детињству.

<Реф> Извор: Статут деце и адолесцената (Закон бр. 8.069 / 1990)